Pečenje i kuhanje mogu djelovati poput meditacije. Evo kako nam točno mogu pomoći u svladavanju stresa

by | 23 travnja, 2020

Pečenje, posebno ako se radi za druge, ima niz psiholoških prednosti.

Omogućava oblik samoizražavanja i komunikacije

“Pečenje može biti korisno jer omogućuje ljudima kreativno izražavanje. Postoji puno literature koja govori o povezanosti kreativnog izražavanja i opće dobrobiti. Bilo da slikate, svirate neki instrument ili pečete kolače, to vas na neki način oslobađa od stresa i omogućavam vam da se izrazite”, rekla je prof. psihologije na Sveučilištu u Bostonu, Donna Pincus.

Stres je povezan s mnoštvom mentalnih i fizičkih problema, a pronalaženje načina da se riješite tog stresa važno je za vođenje zdravog života. Kad pečete ili kuhate za druge ljude, to također može biti koristan način za prenošenja osjećaja. Ponekad za nešto ne postoje riječi, a samo hrana može priopćiti ono što pokušavate reći.

“Može biti korisno da ljudi koji imaju poteškoće u izražavanju osjećaja riječima da zahvalnost ili suosjećanje pokažu s onim što su ispekli ili skuhali”, rekla je prof. psihologije na Sveučilištu Massachusetts Susan Whitbourne.

Pečenje za sebe i za druge je oblik pažljivosti

Svi smo čuli za blagodati meditacije koja može povećati sreću i smanjiti stres, a  pečenje može donijeti neke iste nagrade.

“Pečenje zapravo zahtijeva dosta pune pažnje. Morate mjeriti, usredotočiti se fizički na ono što radite. Ako se fokusirate na miris i okus, na to da budete prisutni u onome što stvarate, taj čin pažljivosti u tom trenutku može također rezultirati smanjenjem stresa”, objašnjava Pincus.

Ovo  uvjerenje jedan je od razloga zašto je kulinarska umjetnička terapija sve više uobičajena odmah iza umjetničke terapije. John Whaite, pekar koji je 2012. osvojio “The Great British Bake Off”, javno je rekao da mu je pečenje pomoglo u suočavanju sa njegovom maničnom depresijom.

Dok pečete nemate vremena razmišljati o drugim stvarima jer ste fokusirani na ono što radite.

Pečenje za druge oblik je altruizma

Iako proces pečenja može doprinijeti općem osjećaju dobrobiti, pečenje za druge pojačava taj osjećaj.

“Pečenje za druge mož povećati osjećaj blagostanja, pridonijeti olakšanju stresa i učiniti da se osjećate kao da ste učinili nešto dobro za svijet, što možda povećava vaš smisao života i povezanosti s drugim ljudima”, rekla je Pincus.

Međutim, ako je pečenje aktivnost koja vam uzrokuje stres, onda možda nećete imati ove psihološke koristi  jer je uklanjanje stresa jedna od glavnih prednosti pečenja, kako prenosi HuffPost.

Foto: Jason Briscoe / Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR

Tagovi: