Nova istraživanja: Što su postbiotici i kako utječu na naše zdravlje?

Čuli ste za probiotike i prebiotike. Ali što su postbiotici?

by | 27 studenoga, 2021
Kako postbiotici utječu na zdravlje

Ključ dobrog zdravlja leži duboko u crijevima, kako tvrdi znanost. Da biste ih pokrenuli, naučite što je korisno jesti.

Čuli ste za probiotike i prebiotike. Znanstvenici se sad bave i trećim akterom kad je u pitanju naš mikrobiom – postbioticima. Oni gledaju na postbiotike kao na korisne bioaktivne spojeve koji mogu igrati važnu ulogu u sprječavanju upala i podržavanju imunološkog sustava.

Stvaranju postbiotika i poboljšanju našeg zdravlja može pomoći konzumiranje određene hrane. Ne možemo kontrolirati genetske faktore rizika, ali izbor zdrave prehrane može biti as iz rukava kad je naše zdravlje u pitanju. Evo što sve trebate znati o postbioticima i kako možete iskoristiti njihovu moć.

Što su postbiotici: Moćni, ali tajanstveni

Postbiotici su aktivni igrači našeg mikrobioma, koji živi u crijevima i sastoje se od milijuna različitih mikroorganizama. Tek počinjemo shvaćati odnos između našeg mikrobioma i zdravlja, ali već znamo da je zdrav i raznovrstan mikrobiom povezan s primjerice manjim rizikom od depresije, gastroenteroloških bolesti, kao i autoimunih stanja.

Da bi naš mikrobiom procvjetao, moramo hraniti korisne bakterije – probiotike, koji žive u njemu. Tu dolaze na scenu prebiotici: nalaze se u hrani kao što su banane, češnjak i luk, koji su “gorivo” za probiotike, a koji proizvode postbiotike. Ova trijada pomaže da naš gastrointestinalni sustav nesmetano funkcionira.

Ulogu postbiotika teže je razumjeti. U suštini, oni su nusproizvodi i mogu uključivati spojeve poput masnih kiselina kratkog lanca (koji su korisni za naše zdravlje i imunitet) i enzime. Postbiotici imaju potencijal da utječu na naš živčani sustav, imunološki odgovor, metabolizam i funkciju crijeva.

Znanstvenici još uvijek ne razumiju točno kako funkcioniraju postbiotici, ali znaju da oni mogu doprinijeti očuvanju sluznice crijeva, što utječe na smanjenje upala u tijelu. Upalni procesi su povezani s nizom bolesti, uključujući dijabetes i srčane bolesti, pa je držanje upale pod kontrolom ključno.

Pročitajte: Kako hormoni utječu na probavu i što to znači za vaš menstrualni ciklus?

Osigurajte si postbiotike

Pravilo broj 1: Jedite raznovrsno, poželjno biljne namirnice, bogate vlaknima i fermentiranu hranu. Dopunite svoj obrok hranom bogatom prebioticima, poput artičoka, šparoga i rajčica. Dodajte vlakna iz voća, poput malina i borovnica, i integralnih žitarica. I obavezno jedite fermentiranu hranu koja sadrži probiotike, poput jogurta, kiselog povrća i kimchija.

Dosljednost je ključna. Iako svatko od nas ima jedinstveni mikrobiom, on je sposoban reagirati na promjene u načinu prehrane. Moramo se kontinuirano zdravo hraniti da bismo osjetili prednosti od svih koristi koje nudi mikrobiom.

Pročitajte: 5 načina kako potaknuti crijeva i redovitu stolicu svako jutro

Tekst: lepotaizdravlje.rs
Foto: MicrovOne/iStock via Getty Images Plus