Kako masturbacija može pomoći u ublažavanju svih vrsta bolova – od migrene do grčeva?

by | 20 siječnja, 2022
masturbacija kao pomoć kod bolova i grčeva

Znate li da znanost kaže kako upravo masturbacija može biti jedan oblik brige o sebi, ali i učinkovit način ublažavanja boli? Da! Jedna studija pokazala je da se tolerancija na bol kod žena povećala za 40 % kada je klitoris bio “samostimuliran”, a čak za 74 % kad je navedena stimulacija rezultirala orgazmom.

Ness Cooper, klinička seksologinja, ističe da se tijekom masturbacije oslobađaju endorfini i druge kemikalije koje mogu smanjiti bol. Oni reagiraju s receptorima u mozgu i mijenjaju način na koji doživljavate bol te se ista oslobađa tijekom čina masturbacije i orgazma. Glamourmagazine.co.uk navodi da masturbacija itekako može pomoći u ublažavanju bolova u nekoliko područja vašeg života. Kao što lijekovi djeluju za neka stanja i ljude, tako su i odgovori masturbacije isti – to jest, djeluju isto kad je u pitanju ublažavanje boli.

Masturbacija i migrene

Primjerice, migrene pogađaju čak 20 % žena, a liječenje je teško. Ipak, otkriveno je da upravo masturbacija može pomoći u ublažavanju simptoma jer endorfini i oksitocini aktiviraju opioidne receptore u mozgu te imaju isti učinak kao neki lijekovi protiv bolova. Još jedan hormon koji se oslobađa tijekom masturbacije je estrogen – niska razina estrogena može povećati vjerojatnost za pojavu glavobolje i migrene.

Pročitajte: Novo istraživanje pokazuje da je masturbacija odlična za sjaj i zdravlje kože

Masturbacija i menstrualni grčevi

Menstrualna bol može biti itekako neugodna i nepodnošljiva. Ali učinak masturbacije na taj dio tijela može pomoći da bol bude barem malo podnošljivija. Ness objašnjava kako orgazam i masturbacija povećavaju protok krvi u maternici i na području zdjelice te mogu pomoći u opuštanju mišića, kao i smanjiti menstrualne grčeve.

Masturbacija i bolovi u mišićima

Neke studije sugeriraju kako testosteron može pomoći ljudima da bolje upravljanju razinom boli, što znači da ljudi mogu izdržati više pragova boli odjednom. Ipak, testosteron može pomoći u smanjenju upale u tijelu, što daje odgovor na pitanje kako se određeni fizički bolovi smanjuju nakon masturbacije ili orgazma. Još jedan hormon oslobađa se tijekom i nakon masturbacije, a to je serotonin, hormon dobrog osjećaja. On vam pomaže psihički se nositi s boli te regulira bol.

“Zbog masturbacije koja ima dobar učinak na tijelo, ovo također spada u pozitivan pogled na bol i dovodi do motivacije za uključivanje i drugih aktivnosti kako bi se ta ista bol smanjila i regulirala”, ističe stručnjakinja.

Pročitajte: Što je to Mindful masturbacija, zašto postaje sve popularnija i zašto je morate probati?

Masturbacija i depresija

Hormon oksitocin oslobađa se samozadovoljavanjem i doprinosi opuštanju tijela te smanjenju nelagode i lošeg osjećaja. Isto tako, pomoći će kod rada vašeg uma, ali i u tome da razmišljate jasnije te razumijete svoje emocije, a istovremeno smanjite tjeskobu i depresiju.

Pročitajte: Tehnika masturbacije koja će vam pomoći da bolje spavate

Foto: elfinima iStock/Getty Images Plus via Getty Images