Doznajte kako se bez lijekova možete osloboditi grozne glavobolje

by | 1 lipnja, 2020

Najčešći i najiritantniji oblik boli upravo je glavobolja, a prvi korak prema njezinom suzbijanju je otkriti njezin uzrok, kako piše Msn.

Postoje dva tipa glavobolje. Primarna se pojavljuje bez obzira na eventualna medicinska stanja koja već imate, a sekundarna nastaje kao posljedice već postojećeg stanja poput upale sinusa ili visokog krvnog tlaka.

Sekundarne glavobolje jednostavno se liječe rješavanjem primarne bolesti. No postoje jednostavni načini i kako se riješiti primarne glavobolje.

Pripazite na uzrok

“Kad je riječ o primarnoj glavobolji koja nema drugih uzroka, najlakši način za borbu protiv nje je ustanoviti koji su okidači za pojavu boli”, savjetuje dr. Vernon Williams iz Centra za sport i neurologiju te liječenje boli u Institutu Kerlan – Jobe u SAD-u. Nastavlja kako okidači za glavobolju mogu biti rezultat životnog stila poput loše prehrane, stresa ili neurednih navika spavanja. Kako biste izbjegli takve glavobolje, izbjegavajte aktivaciju uzročnika.

– Hidratizirajte se. Ako mislite da je uzrok vaše glavobolje dehidracije, pijte dovoljno vode u danu. Preporuka je da to bude najmanje osam čaša vode. “Dehidracija tijela vodi do sužavanja krvnih žila u mozgu kako bi očuvao tekućinu”, pojašnjava dr. Carrie Lam i dodaje kako valja izbjegavati alkohol jer kemijske tvari u pićima također potiču glavobolju i dehidraciju.

– Jedite uravnoteženo. Ako ne jedete redovito ili ste skloni čestoj konzumaciji grickalica, vašu glavobolju možda potiču promjene u razini šećera u krvi. Ljudi skloni glavoboljama trebali bi jesti tri obroka u danu koja uključuju zdrav izvor proteina poput mlijeka, ribe ili mesa. Nakon obroka biste trebali pripaziti na signale koje vam tijelo šalje i na taj način odrediti postoji li možda problem u prehrani koji uzrokuje glavobolju.

 Dišite. Stres uzrokuje napetost mišića, proširuje krvne žile i na taj način stvara glavobolju. Tenzijske glavobolje su najčešće povezane sa stresom, a uključuju bolove u području vrha glave, čela i vrata. Ako je stres u pozadini vašeg problema, tehnike dubokog disanja mogle bi vam pomoći da se opustite. Usporite dah i primjerice, brojite do pet dok udišete, lagano zastanite, a onda brojite do pet dok izdišete. Na taj način ćete se lakše nositi sa stresom, a posljedično, imat ćete manje glavobolja. Mogu pomoći i joga te meditacija.

– Lijekovi. Ako baš ništa nije pomoglo, uvijek možete uzeti lijek protiv bolova. “Nesteroidni protuupalni lijekovi, acetaminofen i kofein su lijekovi koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta u svakoj ljekarni i mogu učinkovito pomoći kod glavobolje i migrene”, savjetuje dr. Williams. Acetaminofen ublažava glavobolju tako što blokira signale za bol koji stižu do mozga. Protuupalni lijekovi sprječavaju proizvodnju kemikalija odgovornih za nastanak upale u tijelu, a mogu pomoći kod tenzijskih glavobolja.

Kada otići liječniku

“Većina glavobolja je epizodna, a to znači da nisu učestale i ne zahtijevaju nikakvu liječničku skrb. Može ih se riješiti nekom od metoda opuštanja ili lijekovima protiv bolova, a ponekad takve glavobolje prolaze same od sebe”, pojašnjava Williams.

No postoje neki tipovi upornih glavobolja koje bi ipak trebalo provjeriti kod liječnika.

“Ako imate glavobolje tri ili više puta u mjesec dana, svakako je pametno posavjetovati se sa svojim liječnikom obiteljske medicine. Dodatno, ako glavobolja prati fizičku ozljedu ili uključuje druge zabrinjavajuće simptome, svakako posjetite liječnika. Primjerice, ako je udarac koji ste primili u glavu popraćen naglom i oštrom boli, ukočenim vratom, vrućicom, konvulzijama gubitkom svijesti ili snažnim bolovima u području uha ili oka, potrebna vam je hitna medicinska pomoć”, pojašnjava dr. Williams.

Također, ako su vaše glavobolje popraćene poremećajima vida, dvostrukom slikom, utrnulošću lica ili kognitivnim promjenama, ne odlažite odlazak liječniku. Čak i ako ti simptomi dolaze samo povremeno i relativno brzo prolaze, svakako potražite savjet stručnjaka.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Carolina Heza on Unsplash