Orgazam i masturbacija itekako utječu na san, a evo i kako

Trebali biste se samozadovoljavati prije spavanja ako želite dobar san

by | 13 srpnja, 2021
masturbacija, orgazam, bolji san

Masturbacija doista više nije tabu tema, zapravo je sjajna iz mnogo razloga. Ali jeste li znali da je masturbacija recept za dobar san? Upravo je to pokazalo istraživanje usmjereno na žene koje je pokazalo kako 95 % ljudi kaže da nakon orgazma doživljava kvalitetniji noćni san.

Kako navodi liječnik opće prakse i pisac dr. Jeff Foster, sve je povezano s hormonima koje oslobađate tijekom seksualnih aktivnosti i njihovim utjecajem na vaše tijelo. Masturbacija je isto što i seksualni odnos, razlika je samo u tome sudjeluje li u procesu više osoba ili samo vi. Međutim, mozak ne zanima jeste li imali spolni odnos s nekim ili sami. Dakle, ako doživite orgazam, to su iste blagodati kao da se samozadovoljavate ili seksate s partnerom. Osim velikih blagodati koje pruža za bolji san, važno se podsjetiti se i na one koje pruža za zdravlje. Masturbacija, a posebno orgazam pružit će vam manju napetost i ukočenost, reducirati stres i anksioznost, pomoći kod disanja te pojačati seksualni užitak te upoznavanje vlastitog tijela. Samozadovoljavanjem spoznajete što volite i trebate kako biste još više uživali u seksu s partnerom, a istovremeno otkrivate i produbljujete svoju intimnost. Ako volite istraživati, svakako isprobajte edging tehniku masturbiranja za koju stručnjaci kažu da ima puno wellness blagodati, a jedna od njih je i poboljšano spavanje.

Pročitajte: Što je to Mindful masturbacija, zašto postaje sve popularnija i zašto je morate probati?

Kako masturbacija pomaže u spavanju?

Prema dr. Foster, seksualna aktivnost koja rezultira orgazmom uzrokuje oslobađanje više hormona, uključujući dopamin, serotonin, oksitocin i prolaktin. Ti hormoni posebno djeluju na promjenu raspoloženja te to rezultira pozitivnim osjećajima opuštenosti, jasnoćom misli i zadovoljstvom. Osim toga, nakon orgazma obično se osjećate pospano i to je tako osmišljeno kako bi tijelima omogućilo oporavak od nedavnih fizičkih napora seksualnih aktivnosti ili samozadovoljavanja. (Pročitajte: Uzbudite svoj um i postignite najjači orgazam ikad)

Nema određenog broja koliko često bi se masturbacija morala prakticirati da dođe do poboljšanja spavanja, ali znanost je sigurna – svi koji masturbiraju trebaju osjećati bolju kvalitetu sna. Također, nema određenih metoda masturbacije koje će san učiniti boljim – je li to korištenje samo ruku ili neke seksi igračke. Orgazam je taj koji je najbitniji jer upravo radi njega bolje spavate. U konačnici, nije važno kako ste do njega stigli. Važan je samo krajnji rezultat – orgazam koji će vam pružiti sve dobrobiti dobrog spavanja i pripremiti vas za sljedeći dan.

Pročitajte: 7 razloga zašto je masturbacija odlična za zdravlje 

FOTO: Maddi Bazzocco/Unsplash