Uzbudite svoj um i postignite najjači orgazam ikad

Kako se ponaša mozak za vrijeme orgazma?

by | 20 lipnja, 2021
orgazam, mozak kod orgazma

Orgazam je točka na i svakog (ili barem svakog drugog) seksa. Međutim, do samog čina seksa, a time i orgazma potrebno je niz stimulatora u vašem mozgu koji će vam priuštiti taj užitak.

Što se to točno događa u mozgu za vrijeme orgazma?

Puno je vrsta orgazma koje žene mogu postići (od analnog, vaginalnog, klitoralnog, cervikalnog), a upravo tijekom orgazma počinju se lučiti hormoni endorfina, dopamina i oksitocina koji svi zajedno pružaju to zadovoljstvo. Orgazam, da biste ga doživjeli, mora sve tjelesne dodire tijekom seksa dovesti do seksualnog uzbuđenja. Tada se aktivira i mozak – stimulacijom raznih erogenih zona (kao što je klitoris ili cerviks) vi zapravo šaljete valove mozgu. Upravo ti valovi mogli bi vas odvesti do prave strasti, jer što je više valova to je veći užitak. A kroz taj cjelokupan proces vi zapravo usmjeravate svoj um na ono što osjećate u tom trenutku – stimulirate svoju M-zonu, prema riječima dr. Nan Wise, neuroznanstvenice i seksualne terapeutkinje.

Orgazam dolazi iz mozga

Svaki vaš tjelesni podražaj izravno je povezan sa seksualnim uzbuđenjem i zapravo sve dolazi iz glave, odnosno mozga. Dr. Wise ističe da je za orgazam ključna aktivacija genitalnog osjetilnog korteksa – a to znači da što više područja na tijelu istovremeno stimulirate, to je veća mogućnost za intenzivniji i jači orgazam. Ako ovo prakticirate možete doživjeti najjače orgazme ikad. Tijekom orgazma pojačava se hormon dopamin u velikim količinama, kao i endorfin. (Pročitajte: Saznajte u kojim godinama žene doživljavaju najviše orgazama)

Studija iz 2016. godine istraživala je bi li zamišljanje erotske stimulacije aktiviralo genitalni osjetilni korteks na isti način kao stvarna stimulacija. Pokazalo se da bi, čak je zamišljanje erotske stimulacije osvijetlilo i druge dijelove mozga koji su zaduženi za “žarište užitka”. A uz to, neki ljudi mogu doživjeti orgazam i samo pomoću slika (bez ikakvog fizičkog kontakta i dodira). Upravo to pokazuje moć M-zonu i zato je važno da ju ojačate i aktivirate.

Da biste to učinili, važno je ojačati mišić za mentalno uzbuđenje i dati prioritet užitku. Dr. Weis savjetuje masturbiranje kao “sredstvo” za istraživanje onoga što vam se sviđa. S vremenom ćete to pojačati do te mjere da točno znate što želite i tražite od svoje M-zone, bilo u samostalnom zadovoljavanju ili u partnerskom seksu. (Pročitajte: 7 blagodati orgazma za vaše tijelo i um)

Dva načina kako do pravog orgazma

1. Izmjenjujte dodir i misao – isprobajte koliko vaš mozak reagira na podražaje tako da nakon svakog dodira prvo razmislite o toj senzaciji i njome aktivirate živčani put i povezujete različite neurone koji dovode do svih ostalih osjetila.
2. Usredotočite se na svoje disanje – vidjet ćete koliko polagani udisaji i izdisaji mogu pomoći vašem tijelu i umu da se maksimalno opusti.

Beneficiji orgazma

Nakon orgazma mnoge žene su sklone maženju što je rezultat oslobađanja hormona oksitocina i nakon orgazma, to jest seksa. A upravo i tada mozak ima tendenciju da se odmori i uspori s radom te smiri tijelo. Takve signale zapravo šalje mozak tijelu. S druge strane, hormon serotonin potaknut će dobro raspoloženje, ali neke ljude i uspavati.

U svakom slučaju, žene i orgazmi posebna su priča. Pozitivnih strana ima bezbroj – smanjuje bolove, dobro djeluje na krvne žile, osigurava dulji i bolji rad srca. A, budite iskreni, malo što može zamijeniti osjećaj kakav pruža orgazam.

FOTO: bernjuer iStock/Getty Images Plus via Getty Images