7 blagodati orgazma za vaše tijelo i um

by | 24 svibnja, 2021
žena, orgazam

Dobrobiti orgazma idu puno dalje od osjećaja povezanosti s partnerom. One sežu od nižeg stresa do jačanja imunološkog sustava te zadovoljstva koje pruža “trnce” u cijelom tijelu. Osim seksualnih prednosti, orgazam ima još veliki niz plusova koji koriste vašem tijelu i umu.

7 blagodati orgazma

Jača imunološki sustav

Jeste li znali da je seks najbolji način za sprečavanje prehlade? Istraživanja su pokazala da je jedna od najvećih zdravstvenih prednosti orgazma upravo to što jača vaš imunološki sustav pa imate manje šanse da se razbolite ili pokupite neki virus.

Prag tolerancije na bol bit će veća

Dr. Beveryl Whipple, seksualna edukatorica, istraživačica i savjetnica i koautorica knjige “The G Spot and Other Discoveries About Human Sexuality” govori da je sasvim u redu ako ne doživite orgazam svaki put za vrijeme seksa. Ali orgazmi proizvode učinak koji blokira bolove pa ćete tako s vremenom postići manju osjetljivost na bol.

Živjet ćete dulje

Studija provedena u Južnom Walesu tijekom desetogodišnjeg praćenja otkrila je da oni koji su imali dva ili više orgazama tjedno imaju 50 posto niži rizik smrtnosti od onih koji su rjeđe imali orgazme. Također, studije su pokazale pozitivne povezanost između spolnog odnosa i dugovječnosti žena. (Pročitajte: Saznajte u kojim godinama žene doživljavaju najviše orgazama)

Pomaže u regulaciji ciklusa

Redoviti spolni odnosi s orgazmom pružaju puno zdravstvenih dobrobiti, a prakticiranje seksa tijekom menstruacije pomaže ublažavanju menstrualnih bolova i grčeva.

Osjećat ćete se sretnije

Ljudi koji redovito imaju seksualne odnose – s orgazmom ili bez – sretniji su. Pokazala je to studija u Journal of Psychosomatic Research, gdje je istaknuta veza između seksualnog interesa i cjelokupnog osjećaja blagostanja te sveukupna veća kvaliteta života. (Pročitajte: Želite li zajamčeno postići orgazam, ovo je poza za vas)

Veća je vjerojatnost da ostanete trudni

To je vjerojatno povezano s oslobađanjem oksitocina koji se javlja kao korist od orgazma. Također, važno je znati da seks pomaže u održavanju cjelokupne trudnoće i pomaže ženama da završe trudnoću u terminu.

Pomaže kod mršavljenja

Nevjerojatno, zar ne? Međutim, studija objavljena Journal of Sex & Marital Therapy pokazala je da su česti odnosi i seksualne aktivnosti povezani s manjim opsegom bokova i struka, kako za žene tako i za muškarce.

FOTO: Ryan Moreno/Unsplash