7 razloga zašto je masturbacija odlična za zdravlje

by | 30 travnja, 2020

Recimo da ste sami, seksualno uzbuđeni, socijalno distancirani od svog seksualnog ili ljubavnog partnera ili čak živite s jednim, ali jednostavno želite imati vrijeme za sebe. Podvucite sve pod zajednički nazivnik i dobit ćete masturbaciju te brojne beneficije koji dolaze s istom. 

Osim što ćete biti manje napeti i anksiozni, imat ćete bolju kvalitetu sna, samim time će i dobro djelovati na imunitet, a doživjet ćete i seksualni užitak, što bi samo po sebi trebalo biti i sasvim dovoljno. No, postoje brojni zdravstveni aspekti zbog kojih je masturbacija odlična za vas. Iako oni ovise od osobe do osobe pa je teško reći koliko bi osoba trebala masturbirati kako bi se oni uistinu pokazali. Primjerice, ako je osoba pod velikim stresom, vjerojatno će morati više masturbirati kako bi došla do jednakih pozitivnih utjecaja kao i netko tko je pod manjim stresom. Najbolje je da eksperimentirate, a ako se još uvijek dvoumite, u nastavku vam donosimo još sedam razloga (osim samog orgazma) zašto bi trebali što prije prionuti na posao.

Reducira stres i anksioznost
Logično je da smo trenutačno više nego ikad pod stresom, no zapamtite da niste sami u svemu. Nakon što ste utvrdili tu lekciju, pokušajte s masturbacijom. Ozbiljno. Duboko disanje i porast srčanog tlaka pomaže vam reducirati stres i anksioznost, a kada to spojimo i s lučenjem endorfina, masturbacija nas doista može učiniti sretnijima.

Pojačan seksualni užitak
Logično – masturbacijom ćete najlakše i najbolje saznati što doista volite i trebate kad je u pitanju seks te time produbiti užitak i intimnost s potencijalnim partnerom. Uostalom, ako ne znate što volite i kako se zadovoljiti, kako će vas i itko drugi zadovoljiti?

Zdravije srce
Ako ste ikada masturbirali, što vjerujemo da jeste, znate koliko vam puls može porasti tijekom i nakon samog čina. I znate što? To je odlično za vaše srce jer djeluje kao svojevrsna tjelovježba za njega, uz sretan završetak.

Bolja kvaliteta sna
Ako vas muči nedostatak sna ili pak laki san u ovo vrijeme potresa i virusa, posežete za tabletama za spavanje i sličnim preparatima, probajte s masturbacijom. Orgazmi koje doživite tijekom masturbacije povezani su s boljom kvalitetom sna, dokazano je u jednom istraživanju 2019. godine. Tijekom orgazma ispuštamo hormon prolaktin koji nas čini umornima i oksitocin koji nas čini opuštenima, pa zašto ne probati prije nego što posegnete za melatoninom?

Bolja vlažnost vagine
Iako je lubrikant često ženin najbolji suradnik u seksu, masturbacijom možete potaknuti prirodno vlaženje koje dobivate tijekom odnosa s partnerom ili sami sa sobom.

Pelvični mišići
Žene koje su više seksualno aktivne, bilo to same sa sobom ili partnerom, imaju jače mišiće zdjelice, pa sukladno tome mogu doživjeti i veće užitke, dodatno ih ojačati i lakše koordinirati.

Generalno smanjenje boli
Idući put kad imate menstrualne grčeve, umjesto za tabletom, posegnite za masturbacijom koja dokazano smanjuje neugodne bolove. Zbog otpuštanja endorfina koji šalju informaciju mozgu, bol se smanjuje, ne samo kod menstrualnih grčeva nego i kod boli općenito.

Foto: Unsplash, Pexels