Glumica Tanya Roberts umrla je od urinarne infekcije. Kako je to moguće?

by | 11 siječnja, 2021
tanya roberts upala mjehura

Potvrđeno je da je američka glumica Tanya Roberts preminula 3. siječnja od urinarne infekcije. Nameće se pitanje koliko su opasne infekcije urinarnog trakta?

Glumica Tanya Roberts, koju znamo iz televizijske serije “Lude sedamdesete” i filmu o Jamesu Bondu iz 1985. godine “A View to Kill”, umrla je u 65. godini od infekcije urinarnog trakta, koja se proširila na druge dijelove njezinog tijela. Prvo se pojavila vijest da se glumica srušila kod kuće na Badnjak, nakon što je prošetala svoje pse. Zatim je odvedena u bolnicu i stavljena na respirator, ali nije se oporavila i umrla je u nedjelju (3. siječnja). Glasnogovornica medicinskog centra potvrdila je da je uzrok smrti “infekcija urinarnog trakta koja se proširila na bubreg, žučni mjehur, jetru i krvotok”.

Nisu li urinarne infekcije uobičajene i uglavnom bezopasne?
Da, jesu uobičajene – urinarna infekcija mokraćnih kanala ili cistitis je druga najčešća vrsta infekcije. Otprilike 10 od 25 žena i trojica od 25 muškaraca imat će simptome infekcije urinarnog trakta tijekom svog života. Iako infekcije urinarnog trakta možete dobiti u bilo kojoj dobi, češće se javljaju kod starijih ljudi. Terminom urinarni trakt obuhvaćaju se svi dijelovi urinarnog sustava, što uključuje bubrege, mokraćovode (male cijevi koje povezuju bubrege i bešiku), mokraćni mjehur i uretru (cijev koja izlazi iz mjehura). Bilo koji od ovih organa može biti inficiran nekim patogenom, u većini slučajeva bakterijom. Najčešće bakterijsku infekciju izazivaju iste one bakterije koje se nalaze u našim crijevima ili gastrointestinalnom traktu. One iz crijeva najčešće dospiju u mjehur i tada se javlja upala mjehura, tj. stanje zvano akutni bakterijski cistitis. Ovo stanje se prepoznaje po tipičnim simptomima: osjećaju peckanja i žarenja prilikom mokrenja i učestaloj potrebi hitnog mokrenja. (Pročitajte: Vaginalne infekcije: 6 lijekova iz “kućne ljekarne” koje ne biste trebali isprobavati)

Može li se doista umrijeti od urinarne infekcije?
Kad se dijagnosticira na vrijeme, urinarna infekcija se obično vrlo lako liječi (antibioticima, ako je bakterijska infekcija ili antifungalnim lijekovima, ako je gljivična infekcija). Ako liječnik posumnja na to da se infekcija proširila, napravit će dodatne testove, kao što su testovi krvi, snimanje bubrega ili ultrazvuk.

U nekim slučajevima imunološki sustav može imati vrlo jaku reakciju na infekciju. Ovo stanje je poznato kao sepsa i obično se manifestira groznicom, drhtavicom i vrlo niskim krvnim tlakom. Ako infekcija koja uzrokuje sepsu započne u urinarnom traktu, naziva se urosepsom. To znači da ono što je započelo u urinarnom traktu sada djeluje na cijelo tijelo. Kad se bakterijska infekcija proširi na druge dijelove tijela tijekom urosepse, bakterije koje rastu u urinarnom traktu mogu se proširiti po krvotoku. Putujući krvotokom kroz tijelo, bakterije izazivaju upalni odgovor cijelog tijela, oslobađajući pritom i toksine, što dovodi do disfunkcije i oštećenja vitalnih organa. Kada ti organi počnu otkazivati, to je ono što na kraju može dovesti do smrti pacijenta. (Pročitajte: Bolest koja se miješa s urinarnom infekcijom, ali zahtijeva potpuno drukčije liječenje)

Iako je moguće da ishod urinarne infekcije bude sepsa fatalna po život, to nije baš uobičajeno. Upala mjehura obično ne dovodi do fatalnih posljedica. U rijetkim slučajevima bakterije koje dospiju u urinarni trakt ili mokraćni mjehur mogu se proširiti na bubreg ili krvotok. Do toga može doći zbog specifičnih faktora, kao što su genetika i druga zdravstvena stanja, a ovisi i o vrsti i soju bakterije. Starije osobe ili oni koji imaju blokadu urinarnog sustava poput kamenaca u bubrezima pod većim su rizikom da će razviti sepsu.

Što napraviti ako sumnjate na urinarnu infekciju?
Nema razloga za paniku, ali treba potražiti medicinsku pomoć. Jednostavno ispitivanje urina može dati odgovor je li prisutna infekcija. Ako se osim nagona za mokrenjem i peckanja tijekom mokrenja pojave i sistemski znakovi, poput groznice i drhtavice ili ubrzanog rada srca, stanje je alarmantno. Ovi znakovi često ukazuju na početak sepse i zahtijevaju što hitnije liječenje. (Pročitajte: Sastojak koji svi imamo kod kuće pomaže pri upali mjehura)

Foto: Neilson Barnard/Getty Images via Guliver