Bolest koja se miješa s urinarnom infekcijom, ali zahtijeva potpuno drukčije liječenje

by | 23 studenoga, 2020

Iznenada imate snažnu potrebu za mokrenjem i pomišljate da imate urinarnu infekciju?

Možda imate hiperaktivni mjehur, nezgodno stanje koje je ponekad teško kontrolirati, a ponekad rezultira neželjenim curenjem i nelagodom. Iako se o njemu ne govori puno, taj problem s mjehurom je prilično čest i obično se pogoršava kada ljudi napune 50 godina. Tada uglavnom potraže medicinsku pomoć i dobiju dijagnozu. Mladi spadaju u manje rizičnu grupu, ali to stanje može pogoditi i osobe u dvadesetim i tridesetim godinama, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

Hiperaktivni mjehur je stanje zbog kojeg mjehur istiskuje urin u pogrešno vrijeme. Nažalost, liječnici nisu sasvim sigurni što je točan uzrok toga.
Neki od simptoma su:
– Mokrenje najmanje osam puta tijekom dana ili najmanje dva puta tijekom noći
– Iznenadna i snažna potreba za hitnim mokrenjem
– Propuštanje urina nakon snažnog nagona za mokrenjem.

Ako imate najmanje dva od ovih simptoma, velika je šansa da imate hiperaktivni mjehur. (Pročitajte: Sastojak koji svi imamo kod kuće pomaže pri upali mjehura)

Problem s mjehurom
Simptomi se s vremenom pogoršavaju, što neki ne primjećuju, a to može dovesti do nastanka inkontinencije (gubitak kontrole nad mjehurom). Jedan od problema je postavljanje prave dijagnoze. Događa se da se umjesto hiperaktivnog mjehura pogrešno dijagnosticira infekcija urinarnog trakta, koja zahtijeva potpuno drukčije liječenje.

Kako se liječi hiperaktivni mjehur?
Postoji mnogo načina da se neugodno stanje drži pod kontrolom. Za početak, promjena načina života može ublažiti simptome. Poznato je da kofein, kisela i začinjena hrana pogoršavaju simptome, tako da ih treba izbjegavati. Uz to, postoje lijekovi za opuštanje mjehura koje prepisuje liječnik, a od pomoći mogu biti i vježbe za zdjelicu. U težim slučajevima u mjehur se ubrizgava botoks ili se šalje električni signal uvođenjem male igle u zglob.

Foto: Pexels

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.