Sastojak koji svi imamo kod kuće pomaže pri upali mjehura

by | 26 kolovoza, 2020

Soda bikarbona kemijskog naziva natrijev hidrogenkarbonat uobičajen je sastojak gotovo svake kuhinje. Osim upotrebe u kulinarske svrhe, soda bikarbona se od davnina koristi za prevenciju i tretiranje nekih bolesti, poput dispepsije i kamenaca.

Svoju uporabu pronašla je i u liječenju upale mokraćnog mjehura, stoga se danas postavlja pitanje njezine djelotvornosti i sigurnosti.

Oni koji zagovaraju uporabu sode bikarbone u liječenju upale mjehura tvrde da soda bikarbona neutralizira urin, tj. smanjujući njegovu kiselost, omogućava uspješniju borbu protiv bakterijske infekcije.

Uz to tvrde i da soda bikarbona pomaže u detoksikaciji bubrega i tako sprječava širenje infekcije, primjerice s mokraćnog mjehura na bubrege.

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Sjeverne Floride 2011. godine objavila je znanstveni rad u časopisu Female pelvic medicine & reconstructive surgery u kojemu je među 598 pacijenata oboljelih od intersticijskog cistitisa (neinfektivnog oblika upale mjehura) njih 45 % prijavilo poboljšanje simptoma kao rezultat korištenja sode bikarbone.

Kada se unosi u odgovarajućim dozama, soda bikarbona povisuje pH urina bez negativnih učinaka na pH krvi i pri tome ne uzrokujući metaboličke probleme. Općenito, soda bikarbona se dobro tolerira. Međutim, poznato je da soda bikarbona može dovesti do trovanja, ako se unese prevelika količina.

Koja je sigurna doza sode bikarbone, kako je koristiti i tko je treba izbjegavati doznajte na Krenizdravo.hr

IZVOR: NOVILIST.HR

Foto: Unsplash