Vaginalne infekcije: 6 lijekova iz “kućne ljekarne” koje ne biste trebali isprobavati

by | 8 siječnja, 2021
vaginalne infekcije

Bilo bi divno da imamo brzo i jednostavno rješenje barem za ne tako ozbiljne ginekološke probleme, ali u praksi to i nije baš tako.

Nažalost, namirnice i sredstva koja uglavnom imamo u kući, a koje su nam susjeda, baka, tetina prijateljica i ini predložili kao nešto što će nam pomoći u borbi protiv gljivičnih vaginalnih infekcija, zapravo su mit. (Pročitajte: Je li doista potrebno mokriti i tuširati se nakon seksa?)

Zato, ako je neki od ovih, sigurni smo dobronamjernih, savjeta dospio do vas, bolje je da poslušate i što stručnjaci imaju za reći o ovoj temi. Kao prvo, trebalo bi istaknuti da ako sumnjate na gljivičnu infekciju – što nije nešto neuobičajeno – svakako se dogovorite za ginekološki pregled.

Evo s čim nikako ne biste trebali eksperimentirati ako imate vaginalne infekcije. Puno toga moglo bi napraviti više štete nego koristi.

Jogurt – Iako često možete čuti savjet kako bi nanošenje jogurta s probiotskim kulturama na ovo područje bio adekvatan lijek za spomenuti problem, nemojte žuriti isprobati ovaj “recept”. Bakterije koje sadrži jogurt mogu vam samo pomoći preventivno, u smislu da ne dobijete infekciju, ali ne mogu je i izliječiti. (Pročitajte: Sve o preuranjenoj menopauzi, uzrocima, simptomima i rješenjima saznali smo od ginekologa)

Sok od brusnice – on zapravo služi za probleme s urinarnim traktom.

Borna kiselina – može biti djelotvorna, kao pomoćno sredstvo u slučaju drugih problema s organima za reprodukciju, ali se ne koristi kod jednostavnih vaginalnih infekcija.

Češnjak – I pored svojih antifungalnih svojstava, češnjak ne može izliječiti vaginalnu gljivičnu infekciju.

Jabučni ocat – Postoji teorija kako kiselina iz jabučnog octa može stvoriti nepogodno okruženje za razmnožavanje gljivica, ali pitanje je koliko je sigurno igrati se s vaginalnom pH vrijednosti.

Kokosovo ulje – Suprotno vjerovanju, ovo ulje ne pomaže u sprječavanju nikakve gljivične infekcije.

Da zaključimo, za sve probleme koje imate, koliko god vam se oni činili maleni ili brzo rješivi, obratite se liječniku.

Foto: Thitaree Sarmkasat/Getty Images via Guliver

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.