Antonija Blaće s nama je podijelila najvažnije savjete za zdravo mršavljenje

Poznata voditeljica otkrila nam je kako se hrani

by | 13 prosinca, 2021
antonija blaće mršavljenje

Poznata voditeljica Antonija Blaće savršeno se snašla u RTL game showu Dođi, pogodi, osvoji, popularnom kvizu iz kojeg natjecatelji uvijek odlaze punih ruku. Iako je uz dugotrajna snimanja teško uskladiti i redovitu prehranu, kaže da je uspjela promijeniti svoje navike i zasad joj nije teško odoljeti čokoladama na setu.

Nama je otkrila nekoliko savjeta za mršavljenje, što je za nju dobra, a što loša hrana te koja je najvažnija lekcija koju je naučila tijekom svog procesa mršavljenja…

“Ljeto bez parea”

Svi recepti u tom priručniku su moji, ili su prikupljeni na internetu pa malo “prekrojeni”. To je hrana koju ja jedem. Ideja za pisanje toga postojala je jako dugo, ali nikad nisam imala vremena posvetiti se tom projektu. I onda je došla pandemija, a meni je evo nešto dobro izašlo iz lockdowna.

Idealna težina

Stalno smo morali uskakati u neke kalupe, a polako se razvija svijest da je idealno ono što je vama idealno, u čemu se vi dobro osjećate. Ne znam što je idealna težina. Po meni je to ona u kojoj se osjećaš svoj. Jako je teško, ali kako sam ovaj put u proces ušla potpuno svjesno, želeći promijeniti navike, a ne samo skinuti kile (i dalje polako, naime, padam na kilaži) sad mi više ništa nije teško. Marin nam donosi svaki dan čokolade na set, a zasad odolijevam. On “čokse”, a ja čušpajze.

Najvažnija lekcija

Ne treba biti prestrog prema sebi. Proces mršavljenja prepun je uspona i padova kao i svaki drugi. Ne treba odustati na prvoj prepreci, samo nastaviš dalje.

Uskladiti stil života s navikama 

Po mom iskustvu proces je puno lakši ako prehranu prilagodiš sebi, a ne sebe prehrani. Ako ne voliš doručkovati – nema potrebe da se siliš jesti ujutro. Ručak odavno nikome nije glavni obrok u danu, takav nam je stil života. Češće je to večera, kad svi dođu kući… “Turpijanja” po nekim zastarjelim pravilima neprilagođenima stilu života koji vodite samo je izvor frustracije. Ne poznajem nikoga tko uspijeva jesti primjerice pet malih obroka u danu.

Pročitajte: Svjetska rekorderka u ronjenju Mirela Kardašević otkrila nam je zašto ne jede prije zarona i što najčešće kuha

antonija blaće mršavljenje

Dobri savjeti

Važan je deficit kalorija. Moraš potrošiti više nego što si unio i to je to. Što znači da možeš ponekad pojesti i “nezdravo”, i ništa se posebno neće dogoditi.

Sigurna hrana

Sva je hrana sigurna ako se konzumira u razumnim količinama te ako se pohranjuje i čuva u ispravnim uvjetima. Važna je, naravno, i higijena hrane i kuhinje.

Dobra ili loša hrana

Ne razmišljam više o hrani kao o dobroj i lošoj. Ako sam cijeli tjedan u balansu, ništa se neće dogoditi ako pojedem nešto “loše”.

(Ne)uspješne dijete

U mojoj knjizi riječ “dijeta” zabranjena je jer implicira da kad si “na dijeti”, držat ćeš se nekog režima do određenog trenutka, a onda se vratiti “na staro”. To je jako loše. Dijete funkcioniraju. Sve. Jer su utemeljene na kalorijskom deficitu, no pravo je pitanje jesu li održive. Jako je važno pitanje što nama “staro” ili “normalno” predstavlja.

Redovito vježbanje

Vježbam najmanje tri puta tjedno. Meni je to dosta važno, prije svega radi discipline. Treniram rano ujutro i to mi nekako daje smjer cijelom danu, dolazim na posao razbuđena i zadovoljna što još jedno jutro nisam odustala. A kad treniraš jako, ne da ti se to baš uprskati lošom hranom. No to ne vrijedi za svakoga – netko voli hodati, a ja recimo ne volim. Bitno je naći što vam odgovara i onda nećete odustati. Je li to ples, planinarenje ili, kao kod mene, utezi u teretani – nebitno je.

Doručak, ručak, večera 

Rijetko doručkujem. Ako doručkujem, najviše od svega volim kajganu. Nemam nešto određeno. Uglavnom su to kombinacije meso plus jedno toplo povrće kao prilog i salata. Ili riba.

Pročitajte: Fitness trenerica otkrila nam je koje dodatke prehrani voli, kakve obroke priprema djeci i koja pića nikad ne pije

antonija blaće mršavljenje

Hrana za zimu

Variva i čušpajzi. Ako smanjite zaprške i masnoće, nema bolje. Hranjivo, toplo, “na žlicu” – savršeno.

Savjet za mršavljenje

Pobjeda se krije u tome da je vaš uspjeh zbroj malih promjena. Nije potrebno dramatično promijeniti život od ponedjeljka, važno je sve što možete barem malo unaprijediti i poboljšati. Vrijeme leti i kad se svaka od tih malih promjena zbroji – to čini veliku razliku.

Pročitajte: Doris Valković s gastro bloga Foodoris o tome zašto voli slow food i gdje nalazi namirnice

Ovaj članak originalno je objavljen u tiskanom izdanju Ljepote&zdravlja, u broju 157 (studeni 2021.).

Foto: PR