Najbolje kombinacije vježbi za uspješno mršavljenje

Ključ mršavljenja je u kombiniranju kardiotreninga i treninga snage

by | 17 lipnja, 2021
vježbe za mršavljenje

Svakodnevno radite kardiovježbe, a ipak ne mršavite, iako vam je to cilj? Kardiovježbe su iznimno dobre, međutim, raditi samo kardio iz dana u dan nije samo dosadno nego može otežati i držanje tijela te nije učinkovito u usporedbi s raznovrsnim rutinama treninga kao što je trening snage.

Kardiotreninzima trošite više kalorija, ali za učinkovito mršavljenje važno je uvesti i trening snage zbog toga što jačanje mišića pojačava metabolizam. Najbolja kombinacija za mršavljenje je svakako oboje – kardio i trening otpora poput dizanja utega. Što više kombinirate i miješate različite treninge, to su veće fizičke i mentalne koristi. Ako inače prakticirate korištenje teretane, u danima kad ste slobodni, iskoristite vrijeme za šetnju po kvartu. I takvo neobavezno kretanje uvelike će pomoći u gubljenju kilograma.

Raspored vježbanja za najučinkovitije mršavljenje

Ponedjeljak: trening otpora
Utorak: kardio (hodanje, trčanje, plivanje, vožnja biciklom)
Srijeda: kardio
Četvrtak: trening otpora (primjerice, bučicama)
Petak: kardio
Subota: dan odmora
Nedjelja: trening otpora

Pripazite i na prehranu i hranjivu hranu poput voća i povrća, nemasnih proteina (piletina, riba i mahunarke) i cjelovite žitarice jer će vam sve to uvelike pomoći da postignete ciljeve mršavljenja. Ako doista volite kardiotreninge, možete ih raditi svaki dan, ali kombiniranje bi bila najbolja opcija pa nemojte štedjeti na treningu otpora u korist kardiotreninga. (Pročitajte: Želite mršavjeti? Evo zašto trening trčanja u tom slučaju nije najbolja opcija)

Cilj vam nikako ne bi trebalo biti samo i isključivo gubljenje kilograma nego i stvaranje dugoročnih zdravih navika.

FOTO: nd3000 iStock/Getty Images Plus via Getty Images