Želite mršavjeti? Evo zašto trening trčanja u tom slučaju nije najbolja opcija

by | 9 travnja, 2021

Koliko ste puta čuli da je u trčanju ključ gubitka kilograma i da bez trčanja ne možete postići rezultate?

Vrijeme je da napokon stanemo na kraj mitovima i upoznamo vas sa šokantnom istinom – da, aerobne vježbe će vam djelomično pomoći pri preobrazbi, ali to nije ni blizu najbolji izbor za optimalne rezultate. Nužna je kombinacija prehrane, treninga snage i kardio treninga. Ono što se događa kada neko vrijeme trčite, vozite bicikl ili hodate istim tempom, jest da se tijelo navikne na takav “napor.” Ako tijekom treninga nema dodatnog napora, odnosno aktivnost je umjerenog intenziteta, sasvim je logično da nema niti novih prilagodbi. Tako funkcionira naš organizam.

Drugim riječima, to znači da udio mišićne mase ostaje isti, masnoća se kao izvor energije ne troši onoliko učinkovito koliko bi trebala te zato vaše tijelo ne postaje čvršće i nema promjena na mišićima. Ono još gore jest da trčanje može čak i štetiti vašoj preobrazbi jer se kao posljedica duže aktivnosti za izvor energije počnu koristiti mišići umjesto suvišnih masnoća. Mišićno tkivo je u fazi trčanja dostupnije od samih masnoća. A kako je glavni zadatak organizma njegov opstanak, on počinje trošiti onaj izvor energije koji je “prikladniji”. (Pročitajte: 3 stvari koje trebate raditi nakon treninga da bi vježbanje imalo učinka)

Suvišna masnoća se kao izvor energije, na žalost mnogih, ne troši tako jednostavno. Naime, masnoća je jako kompleksan izvor energije koji se troši pod točno određenim uvjetima (veća potrošnja kalorija od unosa). Mnogi koji trče i vide promjenu na vagi zaborave da to nije posljedica nižeg udjela suvišnih masnoća, nego je posljedica potrošnje mišića.

Najvažnije od svega je regulirati prehranu, bez “cheat daya”, uz striktni režim i trening. Tada će se rezultati i vidjeti. Dokle god ne vidite da se opseg vašeg struka ili trbuha smanjuje, očito nešto radite krivo i potrebna je regulacija. Ako niste sami sigurni, angažirajte nutricionista koji će vas uputiti u sve što biste trebali, a što ne biste trebali jesti dok pokušavate skinuti masne naslage. (Pročitajte: Lijeni ste kad je u pitanju vježbanje? Evo kako to riješiti)

Foto: Unsplash