Fitness trenerica otkrila nam je koje dodatke prehrani voli, kakve obroke priprema djeci i koja pića nikad ne pije

Kako se hranim: Renata Lovrinčević Buljan

by | 31 srpnja, 2021
Renata Lovrinčević Buljan

Fitness trenerica i bivša misica Renata Lovrinčević Buljan već više do 20 godina osobna je trenerica koja vodi aktivan život, jede sve, ali bira zdraviju, jednostavnu, neprerađenu hranu i piće. Brza hrana ponekad se nađe na jelovniku njezinih sinova, a ona uživa u domaćim kolačima koje priprema u zdravoj verziji. Otkrila nam je kako biti u formi i raznovrsno se hraniti, a ne biti rob brojenja kalorija…

Kako održavate dobru formu?

Formu održavam balansom prehrane i treninga. Vodim se idejom da sam ja osoba koja živi i ponaša se automatizmom pravilnosti… i pokreta i hranjenja, a tome učim i svoje klijente. Ne želim biti rob vaganja hrane i brojenja svakog ponavljanja vježbe. Klijentima prenosim znanje i automatizam ispravnog življenja u balansu. Jedem sve, ali uvijek radije biram zdraviju, jednostavnu hranu i piće. Kad jedete “čistu”, neprerađenu hranu, vaši okusi mogu prepoznati ono što je preslano, preslatko i premasno. Zar nije lijepo imati dovoljno znanja da živiš opušteno u slobodi, zdravlju i ljepoti? Moj lifestyle je upravo to! 

Renata Lovrinčević Buljan

Što čini bazu vaše kuhinje?

Preferiram sezonsko raznobojno povrće, meso, ribu, jaja, mliječne proizvode, žitarice i voće. Volim kuhati i vješto pripremam brze obroke, ali zbog mnogobrojnih obveza zna biti trenutaka kad baka kuha i kad naručujemo dostavu. Danas je lakše nego ikad nabaviti zdrav obrok, ali na nama je što odabrati. (Pročitajte: Anna Soldo Dučić o namirnicama koje je izbacila iz prehrane i svom dnevnom jelovniku)

Što ste potpuno izbacili iz svoje prehrane?

Iz prehrane tijekom života nisam ništa izbacivala. Dobro podnosim i laktozu i gluten i šećer, dokle god se bavim sportom, dokle god vodim aktivan život. Osobno nikad nisam zavoljela gazirana slatka pića. Volim kolače, a domaće kolače pripremam u zdravijoj verziji s tamnom čokoladom. Tijekom života iz prehrane sam izbacila velike količine šećera i mesne prerađevine. 

Koje napitke pijete tijekom dana?

Od napitaka preferiram vodu, čajeve, kavu bez šećera, razvodnjeni limun i grejp, Aloe veru i slične dodatke poput kolagena, MSM-a, vitamina te matične mliječi.

Renata Lovrinčević Buljan

Što pripremate za doručak i ručak, a što za večeru?

Za doručak najčešće pripremam jaja s povrćem, orašaste plodove, jogurte i mlade sireve, voće kao što je ananas, smoothie uz obavezno voće i zeleno povrće, poput onog sa šumskim voćem, špinatom i par kapi limuna. Večeram gotovo uvijek i jako kasno jer sam navikla raditi do 23 sata i tada jedem kad stanem. Pokušavam laganije, ali ima i burnih noći kad jedem štogod. U oba slučaja zaspim kao beba. Svatko ima svoj životni ritam i pokušavamo naći najbolje za sebe. Rezultat je najvažniji, a on se vidi na čovjeku, ali ga i svatko od nas osjeća. 

Raznovrsnost kao temelj prehrane i treninga

U prehrani, kao i treningu, promoviram raznovrsnost. Volim kad sve pršti od boja, okusa, mirisa u prehrani… A u treningu od zanimljivih vježbi koje će probuditi svaki dio tijela… To daje jedan zanimljiv način življenja koji nikad ne dosadi. Čovjeku ne smije dosaditi zdrav način života. Da ste na pravom putu i odabiru znat ćete ako prštite od životne energije. Ako niste, onda mijenjajte nešto! (Pročitajte: Nutricionistkinja nam je otkrila svoj dnevni jelovnik i trik koji joj pomaže hraniti se raznovrsno)

Put do zdravog života kroz sport

Život je uistinu lijep kad smo zdravi jer smo tada i lijepi. Zdravlje = ljepota. Uspravna ramena su zdrava i lijepa, ravan trbuh je zdraviji i ljepši, čvrsta guza je zdravlje i ljepota. Moja uska specijalnost rada je zdravlje kralježnice i općenito rehabilitacija bilo kojeg bolnog dijela na tijelu. Uklanjam bol rasterećenjem bolne točke i dajem joj dovoljno cirkulacije da se oporavi. Tijelo ima moć oporavka, ali moramo naučiti kako. Treningom, prehranom i masažom mogu se postići nevjerojatni rezultati u rehabilitaciji bolnih leđa, moždanih udara i u radu s osobama s invaliditetom. 

Renata Lovrinčević Buljan

Kako se hrane vaša djeca?

Imam dvoje djece, 16-godišnjeg Bornu, koji je aktivni sportaš, i petogodišnjeg Narda, koji je uskoro predškolac. Oni se hrane kao i mi. Mlađi je ipak uz baku i djeda izložen slatkišima i ja to dopuštam jer je to samo faza djetinjstva koja neće trajati predugo. Oni su skloni pojesti fast food i popiti gazirani sok izvan kuće jer je i to dio njihova odrastanja pa im ni to ne branim. Uvijek im ipak govorim što je ispravnije i bolje dok to ne postane i njihovo znanje i iskustvo. 

U zdravome tijelu zdrav duh

Treniram tako što svaki dan na poslu “skupim par vježbi”. I mene stigne ona “u postolara najgore cipele”, ali ipak samo povremeno. Nastojim biti primjer onoga što promoviram i ne biti rob prehrane niti treninga, nego slobodna, zdrava i lijepa. Onima koji bi slijedili moj primjer savjetujem: nemojte robovati, pokušajte uživati u zdravom načinu života koji uključuje ne samo zdravu hranu i kretanje nego i više smijanja, druženja, putovanja i voljenja. 

Foto Privatna arhiva

Ovaj članak originalno je objavljen u tiskanom izdanju časopisa Ljepota&zdravlje, u srpnju 2021. (broj 153).