Nutricionistkinja Dora Ivić otkrila nam je svoj dnevni jelovnik i trik koji joj pomaže hraniti se raznovrsno

by | 12 travnja, 2021

Od malih nogu kombinacija hrane i tjelesnih aktivnosti jako ju je zanimala, što je mladu nutricionistkinju Doru Ivić dovelo i do odabira životne profesije. Savjete o prehrani dijeli i na svom instagram profilu Nutrimanijak, na kojem, uz svoj zanimljiv pristup hrani, kroz životne i sportske priče potiče druge na raznovrsnu i zdravu prehranu.

Dora nam je dala nekoliko savjeta kako se hraniti ovog proljeća, ali nam je otkrila i što se nalazi na njezinom dnevnom jelovniku, što je izbacila iz prehrane te kako ostaje u formi…

Kako se hraniti na početku proljeća?

U proljeće se kod velikog broja ljudi javlja proljetni umor, a tipična je i pojava infekcija kao posljedica promjene godišnjih doma. Ovdje je važno istaknuti jačanje imuniteta te odgovarajući unos voća i povrća. U proljeće se sve počinje buditi, pa tako probudite i svoj organizam iz zimskog sna svakodnevnom konzumacijom raznolikog voća i povrća raspoređenih kroz pet porcija tijekom dana.

(Pročitajte: Magistrica nutricionizma i fitoterapeutkinja otkrila nam je što najčešće jede, a što je izbacila s obiteljskog jelovnika)

kako se hranim

Na što se posebno treba paziti prilikom odabira prehrane?

Po pitanju prehrane važno je pridržavati se tri principa pravilne prehrane koje nutricionisti stalno naglašavaju, a to su raznolikost, umjerenost i ravnoteža. Ravnotežu sam već objasnila s primjerom pizze za ručak i potom dodatne tjelesne aktivnosti kroz taj dan te kuhanim povrćem i ribom za večeru. Raznolikost se odnosi na uvrštavanje što većeg broja namirnica u našu prehranu, a umjerenost je ključna stavka kad je riječ o gubitku kilograma. Kod gubitka kilograma potrebno je obratiti pažnju na veličine porcija koje imamo tijekom dana te ih početi postupno smanjivati. Međuobroci su možda i najveći problem. Malo se vodi računa o njima te se u periodu između glavnih obroka unese najviše grickalica i pekarskih proizvoda. Međuobroci su idealni za voćnu salatu, svježi voćni sok, orašaste plodove te jogurt.

Kako se vi hranite?

Moram naglasiti da unatoč tome što sam nutricionist i ja imam svojih “loših dana” u kojima konzumiram pizzu, hamburger i ostala jela kojima se često daje epitet “zabranjena”. Ovaj dio me uopće ne zabrinjava jer ono što je važno po pitanju prehrane jest ravnoteža. Primjerice, ako sam za ručak jela pizzu, moja večera će se sastojati od kuhanog povrća i pečene ribe te ću ubaciti dodatnu tjelesnu aktivnost kroz taj dan. Već dugi niz godina važno mjesto u mojoj prehrani imaju kruh s cjelovitim žitaricama, mlijeko s niskim postotkom mliječne masti, probiotički jogurti, kefir, svježi sir, mahunarke, srdele te sezonsko voće i povrće. Ne uskraćujem si u potpunosti slastice, ali dajem prednost tamnoj čokoladi. Od grickalica konzumiram isključivo kokice.

Što ste potpuno izbacili iz svoje prehrane?

Kod mene na meniju već neko vrijeme nema hrenovki, bijelog kruha i pašteta, a po pitanju pripreme namirnica trudim se u što većoj mjeri izbjegavati ulje na način da koristim grill tavu i papir za pečenje. Svinjsku mast nikad nisam koristila kod pripreme namirnica i ovim putem želim potaknuti i druge da izbjegavaju pripremanje hrane na masti. Također, u najmanjoj mogućoj mjeri konzumiram gazirane i kupovne voćne sokove. Često se zaboravlja da i tekućine koje unosimo sadržavaju kilokalorije te zbog održavanja svoje tjelesne težine prednost dajem isključivo vodi.

Kako ostajete u formi?

To sam u potpunosti prepustila svojem suradniku Damiru, kojeg možete pratiti na instagram profilu @fit.senjitos gdje svakodnevno objavljuje sadržaj vezan uz trening. Trudim se tjedno imati do četiri treninga koje s obzirom na situaciju obavljam kod kuće. Život bi mi bio nezamisliv bez vožnje bicikla i zato je bicikl često moje jedino prijevozno sredstvo. Energiju prikupljam i dugim šetnjama te svakodnevno provjeravam broj prijeđenih koraka za koje se trudim da iznose najmanje 10 000 koraka dnevno. Odnedavno sam i član planinarskog društva pa su tako i subotnji izleti po planini dio mog održavanja forme.

dora ivić

Dora Ivić

Koliko pažnje posvećujete nabavi kvalitetnih namirnica?

Nabava nutritivno bogatih namirnica kod mene je već uhodani ritual. Kada dođem u supermarket, znam točno gdje se trebam zadržati, a uvijek vodim računa o tome da biram što veći broj voća i povrća različitih boja kako bi moja prehrana bila raznolika. Ako u jednoj kupovini uzmem jabuke, banane i kiwi, onda ću idući put od voća uzeti kruške, jabuke i naranče. Trebamo se služiti malim i svjesnim trikovima da održimo raznolikost naše prehrane.

Što pijete tijekom dana?

Tijekom dana isključivo pijem vodu, a po pitanju kave trudim se održavati unos do dvije kave dnevno. Ističem važnost dnevnog unosa vode od najmanje dvije litre, a toliko unos postižem na način da uvijek pri ruci imam bocu vode neovisno o tome treniram li u tom trenutku i radim na laptopu. Moram priznati da mi navečer uz neki opuštajući film ili seriju fino ide čaša crnog vina.

Kako podižete imunitet?

Vjerni zaštitnici mog imuniteta su vitamin D, propolis i probiotici. Pod pojmom probiotici misli se na određene bakterije za koje je dokazano povoljno djelovanje na imunitet i zdravlje općenito. Takve bakterije mogu se prirodno pronaći u fermentiranim mliječnim proizvodima kao što su probiotički jogurt i kefir. Po pitanju hrane i imuniteta najbolje je u prehranu uvrstiti namirnice koje su izvor kvalitetnih proteina kao što su mahunarke, jaja, ribe i meso te voditi računa o dovoljnom unosu vitamina C kojim obiluju agrumi.

kako se hranim

Dorin dnevni jelovnik:

DORUČAK: Najčešće je to svježi posni sir, pureća šunka, kruh od cjelovitih žitarica i svježi sok od naranče. Volim i kombinaciju griza na mlijeku, tamne čokolade i kompota od višanja.

RUČAK: Najčešće kuhani obrok, a jako sam naklonjena mediteranskoj prehrani i stoga konzumiram često riblju juhu, ribu na lešo i kuhane mahune i krumpir kao prilog. Uživam u rajčicama, pa tako svaki obrok s tjesteninom volim obogatiti pasiranom rajčicom. Varivo od mahuna je često na mom meniju u kojem krumpir ponekad volim zamijeniti batatom.

VEČERA: Za večeru najčešće jedem špinat na lešo s rižom i grill piletinom ili tjesteninu s tunom koju obogatim paprikom, kukuruzom, slanutkom, grahom i rajčicama.

Razgovarala: Antonija Vrčić

Foto: Luka Lajić, Unsplash