Magistrica nutricionizma i fitoterapeutkinja otkrila nam je što najčešće jede, a što je izbacila s obiteljskog jelovnika

by | 14 ožujka, 2021
kako se hraniti

Jaka i uravnotežena probava je početak, shvatila je Irena Švenda još tijekom studija, kad se počela baviti jogom i meditacijom te osjećati što prehrana čini njezinom tijelu. Sada se bavi ayurvedom, nutricionizmom, fitoterapijom i jogom te smatra da zdravo tijelo vodi do stabilnog uma.

Irena je i osnivačica Centra za nutricionizam i ayurvedu by Irena Švenda, stoga smo je za jedno od naših nedavnih tiskanih izdanja poželjeli upitati sve o njezinim navikama kad je riječ o prehrani. Što nam je otkrila, sad vam donosimo i u nastavku.

Što najradije i najčešće pripremate?
ZA DORUČAK Pripremamo kaše, “slatke” s voćem, i “slane” s povrćem. Zelena palenta s blitvom, špinatom i brokulom s maslinovim uljem i košticama bundeve.
RUČAK Zimi, kad je pitanje imuniteta posebno važno, jela trebaju biti kuhana i topla.
VEČERA Preporuka je jesti četiri sata prije spavanja, toplo, lagano, probavljivo, i u manjim količinama.

irena švenda

Irena Švenda

Što ste izbacili iz svoje prehrane i prehrane Vaše obitelji?
Izbacili smo mesnu paštetu, zaslađene pahuljice, gotovu dječju hranu poput dječjih pahuljica, nekvalitetne slatkiše s bijelim šećerom i bijelim brašnom, bijelo brašno, bijelu tjesteninu, općenito slatkiše i grickalice. Crveno meso jedu samo neki članovi obitelji i rijetko, kao i mlijeko. Izbacili smo sireve i rajčicu, nareske, jaja, a pšenicu zamijenili pirom.

Gdje nabavljate namirnice za pripremu jela?
Nabavljam ih na raznim mjestima, od veletrgovina gdje biram organski uzgoj, ali ne isključivo, u manjoj provjerenoj voćarni, u OPG dućanima, izravno od malih proizvođača voća, povrća i sl.

Kad biste nam trebali dati jedan savjet o prehrani, što bi to bilo?
Prehrana treba biti individualna i ne bi trebalo slijediti neke pomodne trendove. To je samo moda, ali i ne stvarna potreba našeg organizma. Pri odabiru prehrane treba voditi računa o probavljanju određene namirnice i kombinacije namirnica te eventualnom nastanku neke imunološke reakcije. Primjer toga su kombinacije hrane poput onih u smoothieju gdje se često nađu i špinat, chia sjemenke, sjemenke lana i konoplje, cikla, spirulina, bobičasto voće, u najlošijem slučaju uz jogurt ili mlijeko, ili u boljem uz biljno mlijeko. Sve to često zna biti nedovoljno probavljeno, a osim što ne daje važne nutrijente, može početi stvarati upalu u crijevima.

Razgovarala: Antonija Vrčić

Foto: Ella Olsson/Unsplash, privatna arhiva