Anna Soldo Dučić o namirnicama koje je izbacila iz prehrane i svom dnevnom jelovniku

Osobna trenerica i zaljubljenica u aktivnosti u prirodi otkriva nam kako se hrani

by | 12 lipnja, 2021
anna soldo dučić

Prošlu je godinu provela aktivno, istražujući ljepote Hrvatske i posebno Velebita. Sudjelovala je i u utrci “Highlander Velebit”. Ruta duga 104 kilometra zahtijeva dobru fizičku pripremu, u kojoj veliku ulogu ima i prehrana. Nesumnjivo, osobna trenerica i zaljubljenica u aktivnosti u prirodi Anna Soldo Dučić prehranu prilagođava fizičkim aktivnostima…

Bavite se različitim sportskim aktivnostima. U kojima od njih najviše uživate?

Uživam u svim outdoor sportovima jer kretanje na svježem zraku simulira sva ljudska osjetila, što je najbolja formula za proizvodnju gomile endorfina. Obožavam trail trčanje, workout u prirodi, planinarenje, a čim padne prvi snijeg, skijanje postaje moj najdraži sport. U svim tim aktivnostima prati me moj Petar i međusobno se motiviramo kad postane teško.

S obzirom na aktivan sportski način života koji vodite, kako se hranite?

Što će se naći na jelovniku ovisi o treningu jer intenzivan trening izaziva pojačanu metaboličku, fizičku i psihičku aktivnost, pa su energetske potrebe veće. Prije treninga jedem ugljikohidrate, koji mi daju potrebnu energiju, a nakon treninga proteine, koji mi pomažu za brži oporavak.

anna soldo

Mijenja li se prehrana kad ste na planinarenju ili utrci?

Za naša višednevna planinarska putovanja jako je važno da je hrana lagana jer često sve obroke nosimo na leđima. 🙂 To je najčešće unaprijed pripremljena dehidrirana hrana. Obroci prije polaska na planinu moraju biti bogati kvalitetnim i lako probavljivim ugljikohidratima (sušeno voće, smokve, energetske pločice), a uz to se u ruksaku uvijek nađe dovoljna količina izotoničkog napitka zbog gubljenja soli kroz znojenje. Utrke su druga priča. Ako je važna utrka ili ciljamo “ozbiljnije” vrijeme, onda ide sustavni trening i detaljno planirana prehrana.

Što se obavezno mora naći na vašem tanjuru?

Povrće.

Što ste potpuno izbacili iz svoje prehrane?

Što se tiče izbacivanja određenih (skupina) namirnica, rekla bih da imam neku svoju filozofiju. Kao osobni trener, volim na sebi isprobati različite režime prehrane na određeno vrijeme prije negoli vidim mogu li ih preporučiti klijentima. Naravno, kad vidim što mi od prehrane odgovara, to postaje regularno. Tako već dugo ne jedem meso i par puta godišnje prođem kroz svoj post.

Koja kuhinja Vam je najdraža i koje jelo?

Stvarno volim sve. Od onih fancy restorana u kojem se morate praviti fini do hrane iz vrećice pripremljene na kuhalu u prirodi. Možda čak i više ovo drugo! 🙂

Kakvim obrokom započinjete dan, a što jedete za ručak i večeru?

Moja jutarnja rutina su žitarice punog zrna i niskog glikemičkog indeksa obogaćene voćem uz obaveznu žličicu meda. Ručak je uvijek raznolik, s dosta povrća koje nabavljamo iz ekološkog uzgoja, a za večeru nešto lagano, te obavezno proteini nakon treninga.

anna soldo

Možete li izdvojiti neke prednosti aktivnog načina života i zdrave prehrane?

Ne smatram da se zdravom prehranom i aktivnim načinom životom nečega odričemo, naprotiv, mislim da tako puno više dobivamo od života. Više energije, više uspomena, više zdravlja. Dosta je teško razviti tu naviku pa možete posegnuti za kojim trikom: Obećajte drugima da ćete napraviti X treninga u mjesecu i podijelite svaki trening. Pozovite prijatelja za kojeg znate da trenira redovito i priključite mu se, uključite se u planinarsko društvo/školu trčanja ili nađite osobnog trenera. I već nakon mjeseca dana, stvorili ste zdravu naviku.

Kakvi su vaši planovi za ovu godinu?

Imamo planove, ali sve ovisi o razvoju trenutačne situacije. Planovi su “Highlander Morocco”, Amerika – sjeverozapadna obala i planine, a nećemo se buniti ni ako i ovu godinu provedemo po skrivenim biserima Lijepe Naše.

anna soldo

Ovaj članak originalno je objavljen u časopisu Ljepota&zdravlje, u broju 151 (svibanj 2021.). 

Foto: Privatna fotografija