Zaljubljenica u prirodu Mija Dropuljić predlaže vam najbolje planinarske rute za početnike

by | 26 studenoga, 2021
staze za planinare početnike

Ako vam ikad ponestane inspiracije kamo otići na izlet, planinarenje ili jednostavno poželite istražiti nova mjesta, blog Mije Dropuljić “Under Dreamskies” pravo je mjesto kamo se uputiti. Pregršt divnih tekstova, ideja i fotografija pronaći ćete na ovom blogu, bilo da ste samo zaljubljenik u prirodu ili vam treba totalni reset. Prijedloga i savjeta ovdje definitivno ne nedostaje, a mi smo kontaktirali Miju kako bi nam dala najbolje prijedloge za planinarske rute i to za početnike, pa ako spadate u ovu kategoriju i istražujete kamo biste mogli, donosimo vam odličan izbor mjesta kamo i zašto otići!

Najbolje planinarske rute za početnike

Skradski vrh, Gorski kotar

Skrad je ishodište za izlete do Vražjeg prolaza i Zelenog vira, no ako želite uživati u čak tri pogleda s tri vidikovca, onda se trebate uputiti na kružnu stazu do Skradskog vrha, a na toj stazi ćete uživati u pogledu s Kavranove stijene (najljepši pogled na Skrad). Nikako nemojte prepustiti i vidikovac Perić. Staza je duga oko šet kilometara, a hodanje traje nešto manje od dva sata.

staze za planinare početnike

Grofova poučna staza, Jankovac, Papuk

Mnogi smatraju kako je Park-šuma Jankovac jedan od najljepših izletišta u Slavoniji. Uputite se na Papuk i prođite Grofovu poučnu stazu koja prolazi pored vodećih znamenitosti tog dijela ovog Parka prirode. Na stazi ćete vidjeti grob Josipa pl. Jankovića koji je u 19. stoljeću napustio bečki dvor i došao živjeti upravo na ovaj dio Papuka. Uživat ćete na pogledu na dva jezera, a izlet završiti podno predivnog slapa Skakavac, najvećeg slapa Slavonije. Staza je duga svega 2,5 kilometra i traje oko sat, do sat i pol.

staze za planinare početnike

staze za planinare početnike

Land art staza, Učka

Land art staza Stražica-Sapaćica se nalazi na Ćićariji u sklopu Parka prirode Učka, a otvorena je sredinom 2016. godine. Iza nje stoji umjetnik Boris Pecigoša, koji je osmislio i na kraju i realizirao ovu umjetničku planinarsku stazu koja na svakom svom dijelu plijeni pozornost. Dvadeset radova land i rock arta smješteni su duž 6,5 km duge staze na Učki, a odličan su odabir za izlet u prirodu u društvu cijele obitelji.

staze za planinare početnike

staze za planinare početnike

staze za planinare početnike

Horvatove stube, Medvednica

Jedna od glavnih atrakcija na Medvednici, poznatijom i kao Sljeme, su Horvatove stube. Ovo krško područje bilo je posve nepoznato sve dok ga nije otkrio i uredio planinar, novinar, publicist, fotograf i veliki zaljubljenik u Medvednicu Vladimir Horvat. On je u periodu od 1946. do 1953. godine vlastoručno izgradio 500 kamenih stuba na do tada nepristupačnom terenu. Svaki slobodan trenutak je odlazio u planinu i tamo bi boravio cijeli dan i u potpunoj samoći radio na izgradnji stuba. No to nije njegov jedini doprinos. Uredio je i za posjet špilju Medvednicu, otkrio je još jednu špilju i nekoliko ponora, a u gustoj šumskoj hladovini uredio je odmorište Srnec s klupama za izletnike. Mnogi smatraju kako su upravo Horvatove stube najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom. Početak staze se nalazi na livadi Hunjka, staza je duga tri kilometra, a prođe se za oko sat, do sat i pol.

staze za planinare početnike

staze za planinare početnike

Kanjon Kamačnik, Gorski kotar

Kanjon Kamačnik nalazi se u jednom od najljepših dijelova Gorskog kotara, a polazna točka za ovaj izlet jest mjesto Vrbovsko. Staza je posve nezahtjevna, prilagođena za svaku dob i stupnjeve kondicije – u njoj će podjednako uživati klinci, ali i odrasli. Od restorana do izvora i natrag ima oko sedam kilometara ugodne šetnje uz samu rječicu Kamačnik, a izlet traje maksimalno tri sata uz duže pauze i fotografiranje.

staze za planinare početnike

staze za planinare početnike

staze za planinare početnike

Obzova, Krk

Krk ljeti privlači veliki broj domaćih i stranih gostiju, no ovaj otok je zanimljiv i izvan ljetne sezone. On je poznat i kao atraktivna outdoor destinacija jer ima toliko kilometara pješačkih staza da je potrebno punih 12 dana kako bi se sve prošle. Uspon do njegovog najvišeg vrha Obzovu upoznat će vas sa svim čarima planinarenja po kršu, a nagradit će vas lijepim pogledom. Odaberite kružnu stazu preko Treskavca do Obzove, a do početne točke spustite se preko Velog vrha. Staza je duga 6,5 kilometara, a za nju vam je potrebno oko dva i pol sata hodanja.

staze za planinare početnike

staze za planinare početnike

staze za planinare početnike

Ako vam treba mala pomoć oko odjeće za planinarenje, provjerite kako se odjenuti za hiking ili pak kako odabrati prave cipele za planinarenje.

Foto: Mija Dropuljić