Pronašli smo stranicu koja će vam olakšati sljedeću planinarsku rutu

by | 8 siječnja, 2021
planinarenje

Nebrojeno smo puta već pisali o pozitivnom utjecaju prirode za naše zdravlje, posebno u teškim periodima u kojem se nalazimo. Želite li se smiriti, udahnuti svjež zrak, maknuti se od vijesti i problema te skupiti energiju potrebnu za nošenje sa svime trenutačno, dobra je ideja otići na neku od obližnjih gora.

Vjerujemo da planinarima s iskustvom ne treba pomoć oko pronalaženja dobrih planinarskih ruta, no ako ste početnik i želite se za vikend maknuti iz grada i napuniti baterije, jedna bi vam stranica u tome mogla pomoći. Riječ je o stranici planinarenje.hr, pokrenutoj, kako stoji u opisu, “s ciljem da se olakša ljubiteljima prirodnih ljepota i netaknutih predjela, boravak u tom okruženju.” (Pročitajte: Najjednostavniji način da barem malo popravite raspoloženje)

Stranica je koncipirana tako da je podijeljena na gorja koje pokriva informacijama i GPS tragovima. “Klikom na pojedino gorje bit ćete preusmjereni na područja unutar tog gorja koje će se nadalje vezati na odredišta i staze. Karta i pojedina gorja su vezana na iste podatke samo im se pristupa drukčijim načinom”, objašnjeno je na stranici. Primjerice, želite li ovog vikenda na Medvednicu, kliknut ćete na Hrvatsko Gorje, nakon čega će vam se otvoriti sva gorja na našem području. Potom ćete pronaći i kliknuti na Medvednicu, nakon čega će vam se otvoriti sva odredišta ovog područja, poput Doma Grafičar, Puntijarka, Risnjak, Hunjka… Odabirom jednog odredišta otvaraju se pojedine staze koje možete odabrati prema njihovoj duljini, pa ako, primjerice, imate vremena ili kondicije za oko sat vremena hoda u jednom smjeru, odabrat ćete kraću stazu, poput Talani-Risnjak-Grafičar, gdje će vam biti detaljno objašnjeno odakle krenuti, kako staza izgleda te postoji li mogućnost okrijepe hranom i pićem.

Nadalje, na stranici stoji kako su tragovi koje možete preuzeti “provjereni, uspoređeni s planinarskim kartama i može se reći pouzdani. Uvijek uspon ide od polazišta do odredišta. Svi podaci u tablici (dužina puta, vrijeme uspona, potrošak energije…) odnose se samo na uspon. Ukoliko se vraća istim putem, vrijednosti iz tablice treba udvostručiti. Svi tragovi na stranici slijede markirane planinarske staze. Zahtjevnost je skalirana od Lagana (ne naporan uspon) do ekstremno teška (najnaporniji planinarski uspon). Između ovih krajnosti, nalaze se subjektivne ocjene zahtjevnosti kako slijedi: Teža, Srednje teška i Jako teška. Atraktivnost je ocijenjena prema doživljaju uspona ove grupe planinara. Markacije: Sve staze koje su opisane imaju nekakvu markaciju, koja je skalirana od loše do izvrsne.”

Naravno, na umu treba imati u svakom trenutku sigurnost, pravilan odabir odjeće i obuće, stoga nemojte ništa prepustiti slučaju kad je riječ o pripremi za planinarenje. Ako pak želite pobjeći u neko zimsko skrovište, ovdje se nalazi naša lista najljepših koliba u Hrvatskoj.

Foto: Andrew Ly / Unsplash