Kako se odjenuti za hiking?

by | 20 studenoga, 2021
Kako se obući za hiking

Kako se odjenuti za hiking pitanje je koje je prošlo kroz glavu svakome tko je odlučio (ili planira) upustiti se u ovu avanturu.

Prema ljubiteljima pješačenja, za hiking ne postoje loši vremenski uvjeti – ako je garderoba odgovarajuća. Baš zato, kako bismo bili sigurni da nam pješačenje neće biti neugodno, otkrivamo vam savjete kako se pravilno odjenuti.

Kako se odjenuti za hiking?

Pamuk zadržava vodu, pa kad se prilikom pješačenja oznojimo, može nam biti hladno. Samim time, riskiramo i da se prehladimo.

Poliester, najlon ili merino vuna uklanjaju znoj s kože i brzo se suše. Stoga su ovi materijali idealni, osobito pri odabiru potkošulja, čarapa ili donjeg rublja.

Hlače za planinarenje od specijalnog nepropusnog materijala idealne su za hiking. S druge strane, izbjegavajte tajice jer su previše tanke.

Kad su jakne u pitanju, osim poliestera koji se preporučuje, isprobajte i “pufaste”, nepromočive jakne.

Kabanica je idealan izbor prilikom hikinga u toplijim mjesecima. Spriječit će prodiranje kiše na ostatak odjeće i nalete vjetra, a neće vam biti vruće.

Šešir za ljetne mjesece, odnosno kapa za hladnije vrijeme, obavezan je dio hiking opreme. Također, nemojte zaboraviti ni sunčane naočale.

Obuća za hiking trebala bi biti udobna i stabilna (da ne osjetite kamenčiće pod stopalima), a također, trebala bi grijati stopala i biti nepromočiva.

Kad je riječ o donjem rublju, bilo da su u pitanju bokserice, gaćice ili nešto drugo, za hiking izbjegavajte donje rublje od pamuka. Birajte sportski grudnjak koji će vam biti najudobniji. Isto tako, u hladnijim mjesecima, možete odjenuti i “podgaće”. One dolaze u raznim gustoćama materijala, a na vama je koje debljine ćete ih izabrati (ovisno o vremenskim uvjetima). Naravno, u obzir dolaze i deblje dugačke čarape ili tajice.

Kad birate rukavice, birajte materijale koji su topli i nepromočivi (poliester ili vuna).

Pročitajte: Kako odabrati prave cipele za planinarenje?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cindy🔹Coach Sportif (@cinsfitandtravel)

Savjeti za hiking

Prije odlaska u šetnju, uzmite u obzir sljedeće faktore prilikom odijevanja:

– Slojevito odijevanje je obavezno. Također, uvijek nosite par čarapa viška, nekoliko majica i duksericu.
– Odijevanje planirajte u skladu s vremenskim uvjetima, osobito ako idete na višednevni hiking.
– Bitna je funkcija odjeće, a ne styling. Za početak, odjeća i obuća trebaju biti udobni.
– Investirajte u dobru, kvalitetnu i udobnu odjeću – to je ključno.

Izbor materijala

Vuna, osobito merino vuna, nije tako gruba i neće vas svrbjeti koža. Zauzvrat, bit će vam toplo i koža će moći disati ispod nje.
Poliester je pristupačniji od vune, a ovaj sintetički materijal se lako suši.
S druge strane, izbjegavajte svilene majice jer vas neće grijati. Uz to, ovaj materijal nije toliko otporan na neugodne mirise.
Kao što smo već napisali, izbjegavajte pamuk. Ovaj materijal se sporo suši, a riskirate da dobijete hipotermiju jer vas neće zaštititi od hladnoće.

Savjet plus: nemojte zaboraviti kremu sa zaštitnim faktorom bilo da je zima ili ljeto. Također, sa sobom ponesite repelent protiv insekata.

Sad kad ste naučili kako se odjenuti za planinarenje, možda će vas zanimati kako odabrati najbolji ruksak za planinarenje.

I za kraj: uživajte u hikingu!

Pročitajte: Pronašli smo stranicu koja će vam olakšati sljedeću planinarsku rutu

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski za lepotaizdravlje.rs
Foto: Everste/iStock via Getty Images Plus