Doris Valković s gastro bloga Foodoris o tome zašto voli slow food, gdje nalazi namirnice i kakve bira za jesen

Domaća gastro blogerica otkrila nam je kako se hrani

by | 15 listopada, 2021

Autorica bloga Foodoris, Doris Valković, ljubav prema kuhanju naslijedila je od bake, none i tate, koji je na nju prenio i želju za uzgojem vlastite hrane. Izvor domaćeg povrća i voća te maslinovog ulja iz vlastitog maslinika potaknuo je Doris na odabir plantbased prehrane, tj. one koja se većim dijelom temelji na namirnicama biljnog podrijetla, kao i na slow food pripremu i konzumaciju hrane. 

S Doris smo razgovarali o namirnicama koje bira, slow food pokretu, prehrani tijekom jeseni, ali i njezinim projektima Kick Off te kuharici “Biljni užitak”…

Slow food

Slow food pokret potiče na usporavanje, na uživanje u trenutku kuhanja i konzumacije hrane. Hrana je dio kulture i tradicije, prenosi se generacijama i obogaćuje našu svakodnevicu. Ako je doživljavamo samo kao “gorivo” i usputno zadovoljstvo, lišavamo je puno veće vrijednosti koju ona ima. Nema većega gušta od dijeljenja trenutka za stolom s dragim ljudima uz razne okuse, svježe i kvalitetne namirnice lokalnog podrijetla pripremane s ljubavlju i pažnjom. Potičem ljude na to da upoznaju i pripremaju hranu, da uživaju u procesu te steknu (ili vrate) navike kuhanja vlastitih obroka.

U potrazi za kvalitetnim namirnicama

Trudim se saznati gdje mogu nešto kvalitetno nabaviti i samim kušanjem osjetim razliku. Naučila sam prepoznati kvalitetu hrane zahvaljujući vlastitom uzgoju, ali i zbog toga što sam pročistila svoje okusne pupoljke od teških okusa koji prikrivaju kvalitetu i okus same namirnice. Trudim se što više kupovati domaće i lokalno, no nije to uvijek uvjet jer volim eksperimentirati u kuhinji i s raznim namirnicama i okusima.

foodoris

Jednostavna prehrana

Biram jednostavnu, hranjivu prehranu, u visokom postotku bez namirnica životinjskog podrijetla. Bez glutena je zapravo sasvim slučajno. Nemam problema s glutenom, no primjerice često pripremam palačinke od heljdinog ili slanutkovog brašna jer su hranjivije i okusom zanimljive. Važno je koristiti kvalitetne namirnice i tada nije potrebno komplicirati, nego ih spojiti u jednu komplementarnu cjelinu.

Foodoris

Prije šest godina s blogom Foodoris krenula je i promjena moje prehrane koja iako je riječ o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog podrijetla, ne isključuje namirnice životinjskog podrijetla. Moji recepti na blogu i profilu isključivo su veganski jer tako i jedem i pripremam svoju hranu. Rijetko se dogodi da pojedem jaje, sir ili ribu, najčešće kad posjetim obitelj ili nisam u prilici jesti u potpunosti vegansko.

Kuharica “Biljni užitak” 

Predstavljam 40 recepata za pripremu doručka, ručka, večere, slastica, napitaka, namaza i snackova. Htjela sam prikazati raznovrsnost, no opet jednostavne recepte pristupačne svima. Tako se u kuharici mogu pronaći recepti za čokoladni tart od tofua, brownie od graha, okruglice od leće u umaku od povrća, omlet od slanutkovog brašna, chai latte i mnogi drugi. Želja mi je približiti svojim receptima biljnu prehranu ljudima i inspirirati ih da isprobaju nove recepte i možda promijene stav ili pak obogate postojeće recepture koje pripremaju kod kuće.

foodoris

Prehrana tijekom jeseni

Trebamo se početi njegovati iznutra i napuniti vitaminima za nadolazeću zimu. Način kuhanja se također mijenja, od pretežito sirovog prelazimo na više kuhanu hranu. Variva i juhe postaju učestaliji, kao i pečenje hrane i duže kuhanje. Treba iskoristiti blagodati sezonske hrane poput bundeve, korjenastog povrća, jabuka, kruške, nara, šljiva itd. Uvijek birajte sezonski i lokalno prije svega.

Što jedete za doručak, ručak i večeru?

Ovisi o godišnjim dobima i raspoloženju. Često preskačem doručak jer mi tijelo jednostavno ne traži hranu ujutro. Kad ga pripremam, onda su to zobene kaše, hranjivi smoothie, puding od prosa, chia puding. Uvijek neka varijanta obroka “na žlicu”. Ručak i večera su mi nekako slični, dok više žitarica jedem za vrijeme ručka. Obavezno izvor proteina (mahunarke, grahorice i sl.), puno povrća i žitarice poput kvinoje, bulgura, heljde, prosa te masnoće iz maslinovog ili lanenog ulja, sjemenki i orašastih plodova.

foodoris

Kick Off 

Od kada znam za sebe, bavim se nekom aktivnošću koja je neophodna za zdravi život. Prijateljica kineziologinja Marita Ukić i ja osmislile smo program prehrane i vježbanja Kick off. Recepti su osmišljeni na temelju treninga kako bi vas hrana koju tog dana unesete podržala u ostvarenju ciljeva, ali i olakšala izvođenje. Treninzi su usmjereni na razvoj mobilnosti, snage i izdržljivosti, a recepti i jelovnik su temeljeni na njima.

Foto: Tomislav Može

Ovaj članak originalno je objavljen u tiskanom izdanju Ljepote&zdravlja, u broju 155, rujan 2021.