Plant-based Full of Taste: Varivo od slanutka i povrća koje će vas ugrijati, ali i usrećiti

by | 3 listopada, 2020

Donosimo recept za ukusno varivo kao stvoreno za jesenske dane!

“Neodlučno vrijeme nam pruža priliku za jela koja su na granici ljeta i jeseni. Jesenska robusnost slanutka i šarenilo povrća odličan su spoj u ovom jelu koje grije, a istovremeno uveseljava”, poručuje Matei Negovetić, a mi se bacamo na pripremu ručka!

Varivo od slanutka i povrća

Sastojci (za 3 osobe):
• 250 g slanutka+50 g slanutka (za posip)
• 1 veći batat
• 250 g prokulica
• 1 glavica brokule
• 100 g smrznutog graška
• 3-4 mrkve
• 2 glavice luka
• 500 ml povrtnog temeljca
• aceto balsamico
• 100 ml bijelog vina
• začini: sol, papar, curry, crvena paprika, soja sos, maslinovo ulje

Recept:
1. Slanutak namočite na najmanje tri sata ili preko noći u vodi s pola žličice soda bikarbone, ako koristite suhi slanutak. Dio slanutka za varivo (250 g) popržite na maslinovom ulju (5-6 minuta) dok ne poprimi zlatnožutu boju i odložite ga sa strane.

2. Batat narežite na manje kockice i stavite ga peći u pećnicu 15-ak minuta, dok ne očistite povrće. Kad izvadite batat iz pećnice, stavite peći 50 g slanutka kojeg začinite maslinovim uljem, curryjem i soli.

3. Očistite prokulice, narežite ih na polovice (četvrtine ako su veće). Očistite brokulu, stabljiku nasjeckajte na sitne komadiće, a cvjetove brokule natrgajte na sitne komadiće. Prokulice i cvjetove brokule stavite u vruću tavu na malo ulja te ih pržite (5-6 minuta) dok prokulica malo ne potamni. Dodajte žlicu aceta balsamica i žlicu soja sosa te ih nastavite pržiti još par minuta i odložite sa strane.

4. Stavite pržiti sitno nasjeckani luk, nakon par minuta dodajte sitno sjeckanu mrkvu i komadiće stabljike brokule. Pirjajte 7-8 minuta, dok mrkva i brokula ne omekšaju i začinite curryjem, crvenom paprikom i paprom. Podlijte bijelim vinom. Kad vino ispari, dodajte grašak.

5. Nakon 6-7 minuta, u tavu dodajte batat iz pećnice, slanutak, prokulice i brokulu. Podlijte povrtnim temeljcem i vodom, da prekrijete sve povrće. Smanjite temperaturu i kuhajte 20-30 minuta, dok se varivo ne zgusne. Tijekom kuhanja, dodajte još soli, curryja i umaka od soje kako bi imali potpuniji okus.

6. Prilikom posluživanja, na vrh jela možete staviti pečeni slanutak.

Foto: Plant-based Full of Taste