
Što će se dogoditi vašem organizmu ako jutarnju kavu zamijenite shotom od đumbira?
Voda s limunom, zeleni čaj, matcha - u wellness svijetu, puno je raznih preporuka koje se tiču najboljih napitaka za dobar početak dana. Jedan od t...
“Ovo je jelo koje će osvojiti svaki ručak, bit će zvijezda svakog stola. Svako jelo koje ima u sebi kao sastojke lisnato tijesto i tofu ne može biti loše”, opisao nam je Matei svoj quiche od tofua, s čime smo se mi u Lj&Z-u jednoglasno složili.
Kako napraviti ovaj sočan veganski specijalitet otkrijte u nastavku, a potom provjerite i ostale recepte koje je s nama podijelio Matei, autor bloga Plant-based Full of Taste.
Quiche od tofua
Sastojci (za 3 osobe):
400 g tofua
lisnato tijesto
250 g šampinjona
2 glavice luka
500 g mrkve
500 g brokule (glavica)
100 g smrznutih mahuna
100 ml biljnog mlijeka
250 ml povrtnog temeljca
začini: sol, papar, curry, crvena paprika, chili, umak od soje
Recept:
1. Tofu ostavite pritisnutim 15 minuta kako bi izašla voda iz njega. Nakon toga ga stavite u posudu, te prelijte povrtnim temeljcem i ostavite ga tako pola sata da upije što više okusa.
2. Brokulu očistite i cvjetove staviti kuhati u vruću vodu 10-ak minuta, a stabljiku nasjeckajte na sitne komadiće.
3. Nasjeckajte luk na sitne komadiće te stavite pržiti na ulje. Nakon par minuta, u tavu ubacite sitno nasjeckanu mrkvu, šampinjone i mahune. Pirjajte 10-ak minuta, dok se povrće zapeče malo sa svih strana. Začinite solju, curryjem, crvenom paprikom i umakom od soje. U tavu s povrćem dodajte brokulu i pirjajte još 15-ak minuta. Stavite povrće sa strane da se malo ohladi.
4. U sjeckalicu stavite tofu s povrtnim temeljcem i dodajte biljno mlijeko. Dodatno začinite curryjem i solju te usitnite tofu dok ne dobijete glatku smjesu.
5. U kalup za tortu na dno stavite lisnato tijesto i stavite ga peći u pećnicu 10 minuta na 200 °C. Izvadite ga iz pećnice te na njega stavite povrće i prelijte smjesom od tofua i mlijeka i stavite peći natrag 25-30 minuta na 200 °C.
Foto: Plant-based Full of Taste