8 adrenalinskih putovanja po Europi za sve ljubitelje avantura

Iskustva za pamćenje

by | 30 srpnja, 2023
adrenalinska putovanja

Izležavanje uz bazen ne zvuči kao vaš idealan odmor? Nema problema, Europa se ne sastoji samo od arhitektonskog sjaja, povijesti i kulture. Postoji puno aktivnih, adrenalinskih putovanja, od istraživanja islandskih ledenih spilja i jedrenja u šumi do surfanja u Portugalu.

U nastavku donosimo neke od najboljih destinacija za ljubitelje avantura i adrenalina!

Adrenalinska putovanja za ljubitelje aktivnog odmora

RH i BiH: Bicikliranje u muzeju na otvorenom

Za sve bicikliste s umjerenom razinom kondicije, sedmodnevno putovanje od Dubrovnika do Mostara, po bivšoj željezničkoj pruzi, prilika je za otkrivanje povijesti dviju zemalja na dva kotača. Prugu su 1901. godine izgradile austrougarske vlasti, a danas je ova uskotračnica prenamijenjena u 200 kilometara dugačku biciklističku stazu. Pronaći ćete je pod imenom Ćiro jer je dobila ime po popularnom vlaku koji je povezivao Hrvatsku i BiH sve do 1971. godine. Teren je uglavnom ravan, s iznimkom od nekoliko uspona, a pitoreskna ruta prolazi zadivljujućim krajolicima: zeleno Popovo polje, rijeke Trebišnjica i Neretva, ruralno područje Hercegovine te kroz Dubrovnik, Mostar i Počitelj. Za potpuni ugođaj, noćiti možete u zgradama nekadašnjih željezničkih postaja i uživati u domaćoj hrani.

aktivni odmor u europi

ISLAND: Ronjenje između dva kontinenta

Polarna svjetlost je, naravno, jedna od najvećih atrakcija u ovoj otočnoj državi, međutim, ono na tlu i ispod tla će vas stvarno impresionirati. Možete otići u obilazak ledene spilje Crystal Ice – najvećeg europskog ledenjaka – koja blista očaravajućim, plavičastim sjajem ili se, za ultimativni doživljaj, zaputiti do pukotine Silfra u Nacionalnom parku Thingvellir. To je jedino mjesto na svijetu gdje možete pod morem dodirnuti dva kontinenta. Voda je kristalno čista, a vi ronite – na dah ili s bocama kisika – između tektonskih ploča Sjeverne Amerike i Europe. Naravno, na Islandu ćete na svakom koraku naići i na geotermalne izvore u kojima možete opustiti svoje prenapregnute mišiće nakon avantura.

aktivni odmor u europi

HRVATSKA: Zajašite zmaja na krilima vjetra

Nađete li se u grupi ekstremnih sportaša koja razglaba hoće li sutra puhati maestral, bura ili jugo, vjerojatno ste među klikom kitera. Iako Hrvatska nije svjetski poznata destinacija za kitesurfing, imamo nekoliko vrlo dobrih lokacija gdje možete uživati u vožnji na vodi. Jedna od popularnih je Viganj na poluotoku Pelješcu. Na maloj šljunčanoj plaži, većinu vremena puše maestral, u špici sezone u moru nerijetko nastane gužva, ali kad izađete na pučinu, mjesta za akrobacije imat ćete napretek. Kitesurfing nije jednostavan sport, pa ako ste početnik, da biste spriječili ozljede i nezgode, svakako se odlučite za neku od lokalnih škola.

ŠVICARSKA: Wakeboarding na najvišoj nadmorskoj
visini u Europi

Zimi ovdje možete skijati na snijegu, a ljeti po vodi – i to na najvišoj nadmorskoj visini u Europi. Wakeboarding park Wake up Gstaad se nalazi na jezeru Hornberg koje je ugniježđeno na 1800 metara nadmorske visine istoimene planine. Ovaj najviši wake-park u Europi prikladan je i za početnike i profesionalce jer se njegova žičara (duga 120 metara) može prilagoditi vašim sposobnostima, a elementi poput rampi i tračnica dostupni su iskusnijim wakeboarderima. Park je otvorio svoja vrata za posjetitelje 17. lipnja.

Pročitajte: 6 nevjerojatnih “bubble“ hotela koje želimo posjetiti

adrenalinska putovanja

PORTUGAL: Krotite valove na Srebrnoj obali

Peniche je pretvorio Portugal u europsku prijestolnicu surfanja i jedan je od najboljih gradova koji možete odabrati za kročenje valova. Najpopularnija plaža među surferskim fanaticima je Supertubos, koju odlikuju snažni valovi i gdje se održava ASP World Tour natjecanje, ali ako po prvi put uzimate dasku u ruke, radije odaberite neku drugu lokaciju. Pria de Carcavalos u Lisabonu, Praia do Guincho u Cascaisu ili Foz do Lizandro u Ericeriji odlikuju plaže s valovima koji su prikladniji za početnike. Ovdje ćete pronaći mnoštvo smještaja koji nude sjajne pakete škole surfanja i joge. Jer ne postoji ništa bolje od sata istezanja na prostirci nakon surfanja.

NJEMAČKA: Planinarenje i jedrenje u šumi

Okružena planinama i bogata tradicijom, regija Schwarzwald u jugozapadnoj Njemačkoj nudi avanturu za cijelu obitelj. Umjerenim pustolovima predlažemo lagane šetnje šumom, pješačenje do slapova Triberg, jedrenje na jezeru Titisee ili zip line preko krošnji drveća u Parku prirode Mehliskopf. Za prekaljene planinare izdvajamo sedmodnevno pješačenje stazom Schluchtensteig čijih 120 kilometara vijuga kroz impresivne klance, šume, slapove te se penje na planinske vrhove i vidikovce s kojih se pruža pogled sve do švicarskih Alpi.

aktivni odmor u europi

GRČKA: Kajakarenje po Jonskom moru

S više od 15 000 kilometara obale, Grčka nudi široku lepezu sportova na vodi. Upoznavanje ribarskih sela Kefalonije i Itake kajakom savršena je tura brodom za svakoga tko voli boravak u moru. Veslajte duž zapadne obale Kefalonije, gdje možete svjedočiti impresivnim vapnenačkim liticama i krajoliku koji oduzima dah. Zavirite u morske spilje u zaljevu Dafnoudi, ronite u kristalno čistom Jonskom moru ili pješačite do starog svjetionika na vrhu zaljeva. Putem se možete zaustavljati u različitim lukama, svaku noć spavati u drugom mjestu i kušati morske delicije u lokalnim tavernama.

TURSKA: Istražite Kapadokiju na konju

Sa svojim erodiranim stupovima od vulkanskog pepela poznatim kao “vilinski dimnjaci“, Anatolijska regija Kapadokija ima jedan od najintrigantnijih krajolika na svijetu. Osim “dimnjaka“ falusnih oblika, tajanstvene doline prošarane nastambama i crkvama uklesanim u stijene, podzemni gradovi, kilometri stepske ravnice i brežuljci su apsolutno stvoreni za jahanje. Kako to znamo? Kapadokija je stekla slavu po uzgoju konja. Njezino ime znači ”zemlja konja”, a načuli smo da je gledanje zalaska sunca iznad Crvene doline dok jašete nezaboravno iskustvo.

Pročitajte: Najbolje ljetne travel destinacije prema preporuci Adriane i Vedrana s bloga Kruzovi

Foto: Joao Serafim, YSPhoto, vitfedotov, Lindsay Lou, helivideo/iStock via Getty Images Plus