Manje poznate destinacije u Grčkoj za odmor iz snova

by | 28 svibnja, 2024
grčka ljetovanje

Grčka je jedno od omiljenih mjesta za ljetovanje, i sinonim za sunce, more te odmor. Provjerite top destinacije u Grčkoj na kojima možete ljetovati u slučaju da ove godine želite zaobići našu obalu.

S kontinuiranim rastom cijena odmora na hrvatskoj obali, nije čudo da mnogi razmišljaju dalmatinske plaže zamijeniti onima u Grčkoj, baš kao i mnogi naši susjedi u regiji. Osim što nudi cjenovno pristupačniji odmor (naravno, ako ne idete na otoke poput Santorinija i Mykonosa), Grčka obiluje mjestima za savršen ljetni ili jesenski bijeg od stvarnosti, baš poput najljepših talijanskih ili portugalskih destinacija za odmor.

Ako i vi razmišljate o putovanju u Grčku, donosimo nekoliko prijedloga koje možete uzeti u obzir. Možda ove destinacije nisu najpopularnije, ali su stvorene za savršeno uživanje na mediteranskom suncu.

Top destinacije u Grčkoj

Krf

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marco Parodi (@marcoparodiphotography)

Otok Krf, smješten na sjeveru Jonskog mora, odlikuju planine i čempresi. Ovim otokom stoljećima su vladali Mlečani, Francuzi i Britanci, što ga čini fascinantnim mjestom za posjet. Osim zlatnih plaža i svjetlucave obale koja je prošarana luksuznim odmaralištima, tu je i mnogo planinskih sela. Grad Krf – sa svojim palačama, venecijanskim tvrđavama, kaldrmama i starim gradom na listi UNESCO-a – ne treba propustiti.

 

Mani

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Thanasis Kakavoulas | ⌘ (@t.kakavoulas)

U središnjem od tri poluotoka na Peloponezu i jednom od najudaljenijih dijelova Grčke kriju se mnoga mjesta koja vrijedi doživjeti. Mani su dom Maniota, za koje se vjeruje da potječu od Spartanaca. Dramatični pejzaž obuhvaća planine Taygetos, mirne uvale i staze za šetnju koje povezuju zaseoke na vrhu brda.

Pročitajte: Ideje za aktivan odmor u prirodi

Epir

Neravna, planinska regija Epira u sjeverozapadnoj Grčkoj možda i nije toliko poznata, ali ako volite povijest i mitove, uživat ćete u posjeti vratima Hada, hramu Nekromanteion. U Prevezi postoji šarmantan stari grad i puno restorana s morskim plodovima; ili obiđite obale Jonskog mora, idite u kanjoning, pješačite do manastira na vrhu litica i svratite u lijepa planinska sela.

 

Halkidiki

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Passione Grecia (@passionegrecia)

Dom Svete Gore, ovaj dio sjeverne Grčke formiran je od poluotoka šuma i pješčanih zaljeva, i ima mnogo prelijepih ljetovališta. Značajna arheološka nalazišta uključuju Stageiru, gdje je rođen Aristotel, i Olint, koji je osnovao Heraklov sin i koji je poznat po svojim mozaičkim podovima.

 

Skopelos

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Victoriamaskell (@thegreekgardenhouse)

Ako ste mislili da je pozadina prvog Mamma Mia! filma vaša predodžba raja, onda pravac – Sporadi. Iako je Skiatos poznatija destinacija, film je sniman na otoku Skopelos. Skopelos nema aerodrom, što ga čini malo težim za dolazak, ali je ovaj netaknut i autentičan otok vrijedan truda.

 

Milos

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli House Christo (@house_christo_pollonia)

Otok u obliku leptira, Milos, ima nevjerojatan pejzaž koji obuhvaća crvene, ružičaste i narandžaste plaže, pećine i lunarni pejzaž Sarakinika. U Klimi su uz vodu poredane šarene ribarske kućice, a plaže su označene samo za avanturiste, jer se do njih može doći samo ljestvama (ili čamcem, naravno). Još nevjerojatnih formacija stijena čekaju na Kleftiko, Firligos i Glaronisia.

 

Hidra

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Travel Mania 🇬🇷 (@travelmaniaworld)

Mali otok Hidra, blizu obale Peloponeza, dugačak je samo tridesetak kilometara. Nekada je bio dom Leonarda Cohena. Tu je jedan jedini grad, nema automobila (samo konji, magarci i vodeni taksi), zvona zvone sa stotina crkava, a uvale mirišu na bor. Nećete naći nikakva velika odmarališta ili visoke hotele, a sigurno nema dolazaka avionom.

Ako vam ovo nije dovoljno inspiracije ili tražite neke druge destinacije, provjerite prijedloge nekoliko poznatih dama koje su nam ispričale sve o ljetovanju koje nikad neće zaboraviti.

Foto: Pixabay/Pexels, Instagram