5 načina za otpuštanje bijesa i ljutnje bez ignoriranja i pasivne agresije

by | 19 ožujka, 2021

Iako tog najčešće nesvjesni, mnogi ljudi u naletima bijesa i ljutnje odabiru pasivnu agresiju ili ignoriranje, koji im kasnije samo štete.

Ljutnja je informacija koja, ako je ignorirana ili odgovorena pasivnom agresijom, postaje veliki problem te temelj za mnoge druge emocionalne i psihičke poteškoće. Ljutnju, kao i sve druge emocije, trebamo prepoznati, prihvatiti i otpustiti. Iz nje možemo naučiti puno toga o sebi te ju iskoristiti za osobni rast i mijenjanje nabolje. Ako ste jedni od onih koji ljutnju danima nose u sebi, vraćaju pasivnom agresijom ili ignoriraju i nakupljaju u sebi dok ne eksplodiraju, imamo nekoliko korisnih savjeta za vas.

Budite iskreni

Najveća pogreška koju možete napraviti te razlog zbog kojeg mnogi odabiru pasivnu agresiju jest neiskrenost. Ako ste ljuti, budite najprije iskreni sa sobom samima te si priznajte da ste ljudi. Ako je taj razlog nevezan uz druge ljude, prihvaćanje ljutnje bit će korak ka prepoznavanju vlastitih stresora (triggera). Ako ste ljutiti na nekoga ili zbog nekoga, budite iskreni i recite mu to. Ako ste ljuti na nekoga i zbog te ljutnje mu predbacujete za sitnice, kritizirate ga, indirektno optužujete te mu namjerno proturječite, morate znati da tako štetite i njemu i sebi samima. (Pročitajte: 5 knjiga koje će vam pomoći u shvaćanju drugih i razumijevanju vlastitih emocija)

Zapišite razloge ljutnje

Razljutilo vas je to što vas nadređeni ili prijatelji nisu podržali u određenoj ideji? Umjesto da se držite za tu ljutnju, ignorirate je ili pretvarate u pasivno agresivne ispade, zapišite detaljno svoje razloge na papir. Redovitim zapisivanjem ćete vrlo vjerojatno primijetiti neke sličnosti te znati zašto i kada se događa ta ljutnja.

Smirite se prije no što reagirate

Bez obzira na to hoće li vas ljutnja natjerati da kipite iznutra, glasno vičete ili pasivno agresivno djelujete, nikako ne reagirajte u trenutku. Prije bilo kakvog odgovora uzmite vrijeme za sebe, smirite se, duboko dišite i razmislite što želite reći, zašto to želite reći i kakve će to posljedice te rješenja donijeti vama i ljudima u vašoj okolini. (Pročitajte: Znakovi koji ukazuju na to da se ne znate nositi s emocijama)

Pokušajte s fizičkom aktivnošću

Ljutnja se, kao i stres, često može osjetiti poput jake senzacije u tijelu. Ako vam duboko disanje ne pomaže, vrlo vjerojatno će vam pomoći fizička aktivnost. Stoga, ako ste ljutizi i želite reagirati, prije te reakcije odradite trening, odite u šetnju, plešite, vozite se biciklom i slično.

Obratite se stručnoj osobi

Ako vidite da vas netko neprestano ljuti i živcira te da vas određene stvari (koje ne bi trebale) izbacuju iz takta do te mjere da ne možete funkcionirati, potražite stručnu pomoć. Ponekad si jednostavno ne možemo pomoći sami, a naše ljutnje i frustracije nisu vezane uz osobe i situacije koje ih naizgled aktiviraju, nego uz nas same te različite traume kroz koje smo prošli. U tom slučaju najbolje je obratiti se stručnoj osobi te raditi na sebi i doći do istinskih uzroka vaše ljutnje.

Foto: Ernest Brillo/Unsplash