Norveška agencija za lijekove tvrdi da AstraZeneca nije sigurna

by | 19 ožujka, 2021

Iako je jučer odbor za procjenu rizika Europske agencije za lijekove zaključio da je cjepivo kojeg je Hrvatska naručila najviše, AstraZeneca – dovoljno sigurno, te da nadilazi sve rizike, stručnjaci iz Norveške agencije za lijekove s tim se nisu složili.

“Norveški stručnjaci smatraju da postoji opravdan razlog za pretpostavku uzročno-posljedične veze, stoga smo htjeli da se ta klinička slika doda na popis nuspojava. Kako se to nije dogodilo, nismo se složili sa zaključkom sastanka”, rekao je za VG Sigurd Hortemo iz Norveške agencije za lijekove.
Tijekom sastanaka nismo došli do onoga čemu smo mi težili, ali smo ipak napredovali. Primjerice, sada u dokumentu o analizi cjepiva stoji kako je došlo do pojave tromboembolije nakon cijepljenja AstraZenecom. EMA je također navela kako će budno paziti na takve nuspojave u budućnosti i istražiti te događaje”, dodao je.

Glavni liječnik i profesor Pal Andre Holme iz Rikshospitaleta rekao je jučer na izvanrednoj konferenciji kako je njegov tim došao do zaključka da je cjepivo dovelo do neočekivane reakcije imunološkog sustava nakon čega je došlo do stvaranja krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita.

“Dokazali smo da specifična antitijela uzrokuju ovakvo stanje s trombocitima, za što je okidač bio administrirani lijek. Nema ničeg drugog osim cjepiva što može izazvati ovakvu reakciju imunološkog sustava”, rekao je.

Iako tromboembolija nije još uvijek dodana na popis mogućih nuspojava, te je PRAC za sada odbacio tu stavku jer nema dovoljno dokaza za uzročno posljedičnu vezu, Norveška agencija za lijekove priopćila da je ukupno pet cijepljenih osoba u Norveškoj završilo u bolnicama s takvim simptomima. U nedjelju je jedna od njih preminula.

EMA je analizirala sve podatke koji su bili dostupni do srijede, a u koje nisu bila uvrštena izvješća objavljena u četvrtak, kao što je ovo iz Norveške. Procjena odnosa rizika i dobrobiti razlikuje se od zemlje do zemlje. U tom smislu je EMA jedna europska i međunarodna organizacija koja smatra da je globalno gledajući korist cjepiva veća od rizika. Norveška Ustanova za javno zdravstvo (FHI) gleda specifičnu situaciju za Norvešku te su zaključili kako je najbolje i dalje nastaviti s obustavom cijepljena AstraZenecom.

Foto: Unsplash