5 knjiga koje će vam pomoći u shvaćanju drugih i razumijevanju vlastitih emocija

by | 12 ožujka, 2021

Osobni rast i razvoj, kao i mentalno zdravlje, teme su kojima se danas pridaje puno više pažnje i vremena no ikada dosad.

U svijetu u kojem je stres jedan od glavnih uzročnika bolesti te smanjenja kvalitete života, iznimno je bitno brinuti se o sebi. Često nismo svjesni vlastitih nemogućnosti kada su u pitanju ovladavanje emocijama, shvaćanje i priznanje emocija drugih te shvaćanje vlastitih i tuđih postupaka. No isto tako, često nismo svjesni ni vlastite snage te unutrašnjih alata kojima raspolažemo te kojima možemo pobijediti u bitci s onim emocijama i mislima koje smatramo negativnima. U nastavku vam donosimo pet naslova koji će vam pomoći u unutrašnjem rastu i razvoju te brizi o sebi samima.

Otkrijte svoju unutarnju snagu (Brene Brown)

Brene Brown, dr. humanističkih znanosti i magistra socijalnog rada koja je javnosti poznata po angažiranim TED-govorima, ovu zanimljivu knjigu započinje vlastitim iskustvom. Kako bi temu knjige približila čitateljima, Brown opisuje osjećaj usamljenosti i boli zbog nepripadanja vlastitoj obitelji. Nadalje, Brown napominje i uči o osjećaju pripadnosti sebi samome. U svijetu, koji je glasniji no ikada, najlakše je prešutjeti, sakriti se i živjeti u sigurnosti. Ono što Brown traži od čitatelja je izraziti stav i biti svoj, a to se postiže svakodnevnom praksom.

Kulturna politika emocija (Sara Ahmed)

Sara Ahmed u ovoj knjizi pokušava odgovoriti na pitanja o emocijama, njihovom izvoru te njihovoj svrsi. Kroz analizu popularnih i teorijskih tekstova, kao i primjera iz svakodnevnog života, Ahmed dolazi do odgovora na navedena pitanja. Ti su odgovori iznimno biti za današnji svijet jer se upravo sada događa ekspanzija isključivanja, neempatije prema “drukčijima” i onima koji se ne uklapaju u normu. Kulturna politika emocija uči nas drukčijem, boljem, pravednijem i suosjećajnijem pogledu na svijet i druge.

Kako se sami izliječiti od tjeskobe (Amy B. Scher)

Tjeskoba je jedna od bolesti modernog doba, a svatko tko ju je doživio dobro zna koliko se teško osloboditi njezinih okova. Amy B. Scher u svojoj knjizi čitatelje uči tehnikama za uklanjanje okidača tjeskobe te mijenjanjem štetnih životnih obrazaca i stavova. Ono što je bitno jest činjenica da vas ove tehnike ne udaljavaju od onoga što činite sa stručnom osobom, nego vam u tome mogu samo pomoći.

Dijete u tebi mora pronaći dom (Stefanie Stahl)

Knjiga Dijete u tebi mora pronaći dom postigla je svjetsku slavu, prevedena je na više od 20 jezika, a u Njemačkoj je već tri godine zaredom najprodavanija znanstvena knjiga. U Hrvatskoj je izdana krajem 2020. godine, a ono zbog čega je čitatelji obožavaju jesu vrhunska objašnjenja te vježbi i primjera pomoću kojih ćete steći željeno samopouzdanje te snagu za rješavanje raznih životnih problema. Potiskivanje problema, stvarnosti, želja za kontrolom, moći, udovoljavanje drugima, narcizam, ovisnosti te ovladavanje konfliktnih situacija samo su neke od tema kroz koje će vas ova genijalna knjiga provesti.

Kako voditi sebe i druge (Mirta Fraisman Čobanov)

Knjigu Kako voditi sebe i druge svojevrsni je udžbenik te vodič za shvaćanje sebe samih te ljudi u vlastitoj okolini. Svijest o sebi, upravljanje sobom, svijest o drugima, upravljanje odnosima i komunikacijama neke su od tema kroz koje će vas provesti autorica, a koje će vam pomoći razviti emocionalnu inteligenciju. Knjiga je vrhunski koncipirana, a svaka je tema potkrijepljena iskustvo i znanjem.

Foto: Thought Catalog/Unsplash