Znakovi koji ukazuju na to da se ne znate nositi s emocijama

by | 6 ožujka, 2021

Iako je izbjegavanje suočavanja s vlastitim emocijama nezdravo, velik je broj ljudi koji se ne znaju nositi s onim što osjećaju.

Za to je velikim dijelom zaslužno društvo, odgoj te nepisana pravila koja nas često “odsijecaju” od onoga što doista nosimo u sebi. Ponekad emocije prešućujemo i zatomljujemo zbog srama i straha od toga što će reći drugi, nekad mislimo da su posljedice koje izricanje emocija nosi prevelike, a nekad je jednostavnije prešutjeti i ignorirati ono što se javlja u nama nego glasno pričati o tome. Osim toga, manjak edukacije o emocijama i njihovoj važnosti dovodi nas u situacije u kojima potiskujemo emocije te lažemo sebi samima.

Bitno je znati da je ponekad zaustavljanje emocija ispravan korak. Primjerice, bolje je suzdržati se od izlijeva bijesa u trenutku koji nije prigodan za to. No nije dobro taj bijes držati dugo u sebi jer nas može dovesti u stanja iznimno opasna za naše mentalno zdravlje. Dobra je stvar to što na prihvaćanju vlastitih emocija uvijek možemo raditi te se učiti kako postupiti ispravno i kako se suočiti sa sobom samima. No u društvu koje nas neprestano podsjeća na sram, to je posve normalno. Ako sumnjate u to da ne znate prihvatiti vlastite osjećaje, u nastavku vam donosimo nekoliko znakova za prepoznavanje tog problema.

Znakovi koji ukazuju na potiskivanje emocija

  • Potreba za alkoholom u naletu “negativnih” emocija
  • Izbjegavanje konflikata s partnerom ili prijateljima
  • Mijenjanje tema kad se govori o stvarima koje su vam nelagodne
  • Nemogućnost provođenja vremena sa sobom samima
  • Neprestana briga
  • Neprestano osuđivanje drugih
  • Izbjegavanje intimnosti
  • Osjećaj nelagode u trenucima u kojima dobijete kompliment
  • Osjećaj duboke tuge ili nervoze

Kako si pomoći?

Ako ste se prepoznali u nekima od ovih znakova, morate znati da postoji način na koji možete riješiti svoj problem. Navedeni znakovi samo su načini na koji se vaš um brani od neželjenih posljedica. Obrana nije nužno loša stvar, no ako to činite predugo i prečesto, zapravo štetite više sebi no što se branite od drugih. Učestalo bježanje i zatomljavanje emocija vodi do raznih psihičkih problema i poremećaja poput depresije, anksioznosti te raznih vrsta ovisnosti. Ako ste prepoznali neke od navedenih znakova, nemojte biti strogi prema sebi i znajte da su emocije, kakve god bile, posve normalna stvar. Prihvatite ih i nemojte se kažnjavati zbog njih. Ako osjetite velik teret zbog istih, obratite se stručnoj osobi.

Foto: Hadis Safari/Unsplash