Što je glicerin koji nalazimo u gotovo svim kozmetičkim proizvodima i kako djeluje na našu kožu?

by | 7 ožujka, 2021

Možda nije poznat kao niacinamid, retinol ili salicilna kiselina, ali glicerin je sastojak koji ćete pronaći u većini beauty proizvoda. i to s punim pravom ako u obzir uzmemo sve njegove beneficije kojih vjerojatno niste ni svjesni.

I ako vam idući put netko kaže da je krema koju koristite “puna glicerina”, zahvalite mu na komentaru i slobodno mu objasnite zašto je to dobro. Prirodno se glicerin nalazi u svim lipidima (mastima), i onima biljnog i životinjskog porijekla, a u današnjim laboratorijskim uvjetima moguće ga je i sintetički proizvesti. Važno je napomenuti i da se prirodno nalazi i u našoj koži te da ga je, baš poput kolagena i hijalurona, poželjno nadoknaditi ako primijetimo da nam ga nedostaje.

Postoji nekoliko važnih osobina koje glicerin čine odličnim u njezi kože. Ponajprije je humektant, što u osnovi znači da zadržava vlagu u koži. Zbog svoje sposobnosti da veže prirodnu vlagu kože, glicerin se koristi u proizvodima za njegu vrlo suhe kože ili kože na kojoj koristimo isušujuće tretmane protiv akni koji kožu ostavljaju prhutavom i s osjećajem neugode. Potom je higroskopski sastojak, što je također važno za osobe koje traže hidrataciju jer to znači da glicerin apsorbira vodu iz zraka. Glicerin liječi suhoću i perutavost kože apsorbirajući vodu tijekom dana, što kožu čini navlaženom i hidratiziranom. (Pročitajte: Što su ceramidi i zašto su našoj koži izrazito potrebni?)

Uz nevjerojatna hidratantna svojstva nudi još mnoštvo dobrobiti za kožu. Glicerin pomaže i kod tragova nepravilnosti od akni tvoreći ujednačeniji ton kože i smanjujući pojavu tragova s vremenom. To je sastojak koji je potreban onima s aknama ili nepravilnostima sklonom kožom jer uklanja mrtve stanice kože potičući proces raspadanja proteina. Proteini su odgovorni za držanje stanica na kupu i sprečavanje nastanka novih. Stvaranjem optimalne okoline za raspad kože glicerin potiče nastanak zdrave nove kože. (Pročitajte: Nova kiselina koja polako preuzima tron u beauty svijetu)

Uzevši u obzir njegove sposobnosti zadržavanja vlage, jasno nam je da je glicerin iznimno koristan sastojak u ovlaživanju i obnovi kože, no dermatolozi i farmaceuti upozoravaju na to da ga na lice nikad ne bismo mogli nanijeti u njegovoj čistoj formi. Osim što je riječ o alkoholu, sporna je i njegova funkcija privlačenja vode. Naime, iako ja zadržavanje vlage više nego poželjno, s njezinim je privlačenjem potrebno biti oprezan – čisti glicerin će vodu iz dubljih slojeva povući u površinske, preko kojih će koža vrlo lako izgubiti vlagu, a dublji će slojevi ostati dehidrirani. No bez brige, ovakav učinak izazvao bi samo čisti glicerin, a u svojim ga omiljenim kozmetičkim proizvodima nalazimo upravo onakvog kakvog želimo – u kontroliranoj kombinaciji s mastima.

(Pročitajte: Dermatologinja nam je otkrila sve što trebamo znati o učinkovitoj borbi protiv rozaceje)

Foto: Pexels