Nova kiselina koja polako preuzima tron u beauty svijetu

by | 3 veljače, 2021

Napokon ste ponosni na sebe kako ste ušli ukorak s ceramidima, niacinamidima, antioksidansima i retinolom, a onda dođe jedan novi sastojak koji poljulja sve ono o čemu ste učili proteklih nekoliko mjeseci ili godina.

Iako se cijeli skincare u današnje vrijeme može činiti kao nešto vrlo kompleksno i zbunjujuće, itekako se isplati educirati o sastojcima koji nam se pojavljuju u svim proizvodima koje stavljamo na kožu. Najosjetljiviji dio skincare rutine svakako su kiseline, za koje trebate znati na koji način ih nanositi, koliko često i u kombinaciji s kojim drugim sastojcima, a ima ih doista puno i svaka različito djeluje na kožu. Primjerice, glikolna kiselina je kemijski eksfolijant, što znači da uklanja odumrle stanice kože, hijaluronska kiselina ima sposobnost zadržavati 1000 puta više vode u koži nego obična hidratantna krema, tako da je kombinacija glikolne i hijaluronske idealna kombinacija za čistu i hidratiziranu kožu.
No, u cijelu priču ulazi i jedna nova kiselina – jantarna i polako se diže na tron svih kiselina koje koristimo u skincereu.

Što je jantarna kiselina?
Jantarna kiselina je prirodni spoj koji se često nalazi u jantaru ili šećernoj trsci, pa i u ljudskom tijelu. U posljednje vrijeme, biotehnološke tvrtke proizvele su sintetičku verziju jantarne kiselina, čineći je dostupnijom, isplativijom i održivijom.

Možete li pronaći jantarnu kiselinu u hrani?
Jantarna kiselina prisutna je u hrani koja ima blagi kiseli okus, u brokuli, rabarbari, šećernoj repi i kiselom kupusu. Također, dostupna je i u suplementima u kojima obećava pomoć kod simptoma menopauze. Iako se smatra većinom sigurnim za konzumaciju u formi suplementa, nije službeno dokazano da značajno pomaže pri onome što kaže.

koža

Koji su beneficiji za kožu?
Razlog zbog kojeg je jedan od glavnih sastojaka u skincareu su upravo sva genijalna svojstva koja ima za kožu. Igra veliku ulogu u stvaranju energije između stanica kože, zbog čega bolje funkcioniraju, ima snažna antioksidativna svojstva zbog čega pomaže kod posljedica UV zračenja i zagađenja zraka, a onaj najznačajniji benefit je da djeluje antibakterijski, te pomaže kontrolirati bakterije na koži koje mogu dovesti do akni.

Kakva stanja kože liječi?
Ona je savršen izbor za svakog tko se bori s aknama i komedonima budući da pomaže ponajprije koži u takvim stanjima. Također, jako je dobro uključiti ovaj sastojak u rutinu ako ste konstantno izloženi dimu, zagađenju ili bilo kakvom drugom obliku oksidativnog stresa.

Kako koristiti jantarnu kiselinu?
Jantarna kiselina se najčešće nalazi u proizvodima koji stoje na licu budući da najbolje djeluje nakon što stoji, pa tražite proizvode koji će vam to omogućiti. Naša je preporuka serum koji sadrži jantarnu kiselini ili spot on tretman proizvod protiv prištića i komedona koji se nanosi na čistu, suhu kožu. Ako imate proizvod za čišćenje lica (gel ili umivalicu) koji sadrži jantarnu kiselinu, masirajte ga u lice barem jednu minutu kako bi dobili sva njegova svojstva.

Kako koža izgleda nakon korištenja?
Iskontrolirat će lučenje sebuma, isušit će postojeće prištiće i ublažiti one nove koji se stvaraju. Još uvijek je jako teško pronaći proizvod u kojem je samo jantarna kiselina, pa će beneficiji proizvoda ovisiti i o drugim aktivnim sastojcima u pojedinom proizvodu, no očekujemo da će uskoro na tržište doći i čisti sastojak.

Ima li negativnih strana?
Naravno, baš kao i svaki sastojak ili kiselina, može imati negativne posljedice na vašu kožu ako koristite visokokoncentrirani proizvod prečesto ili onako kako nije preporučeno.

Foto: Unsplash