Sastojak koji je zaludio sve skincare obožavatelje

Morate ga uvrstiti u svoju skincare rutinu

by | 19 srpnja, 2021
niacinamid

Postoji sastojak koji je u posljednje vrijeme potpuno preuzeo skincare svijet i zaludio sve zaljubljenike u beauty. Riječ je o niacinamidu – formi vitamina B3 koji koriste i dermatolozi i beauty entuzijasti diljem svijeta.

Naravno, ne čudi nas to jer i sami ga volimo zbog brojnih beneficija kojima obiluje. I nije da samo nagađamo, nego su klinička istraživanja pokazala sve prednosti ovog sastojka – utječe na prekomjernu proizvodnju sebuma i pojavu porta, a istovremeno štiti površinu kože od oštećenja. Također, vrlo je bitan jer sprječava gubitak vode iz kože, smanjuje njezinu suhoću te neugodan svrbež. Uz to, niacinamid je dobar jer može pomoći kod akni, smanjiti crvenilo uzrokovano prekomjernom izlaganju sunčevim zrakama te se ga stručnjaci smatraju i dobrim protuupalnim sredstvom. Ipak, pritom treba imati na umu da niacinamid ne može biti zamjena za kremu za sunčanje, nego samo može pomoći u ublažavanju crvenila.

Prema riječima kozmetičkih stručnjaka, niacinamid mogu koristiti osobe s osjetljivijom kožom, kao i oni koji s tenom nemaju problema. U bilo kojem trenutku može se uključiti u postojeću rutinu, bez obzira na to bila ona jutarnja ili večernja. Također, stručnjaci su spomenuli zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da nanošenje niacinamida prije retinola može povećati toleranciju kože. Zato, ako ste osjetljivi na retinol, koji se nerijetko povezuje s osjetljivošću kože i crvenilom, bilo bi dobro prije toga koristiti niacinamid. Također, niacinamid je odličan sastojak za njegu kože u razdoblju prije menstruacije jer smiruje kožu i smanjuje povećano izlučivanje masti u tom razdoblju, pa ako već niste, nabavite si svoj beauty proizvod za smirenje.

Foto: Denis Komarov via Getty Images