Što su ceramidi i zašto su našoj koži izrazito potrebni?

by | 27 listopada, 2020

Ceramidi su lipidi (vrsta molekula masti) koji se nalaze u gornjem, rožnatom sloju kože. Oni su prirodni ovlaživač i odgovorni su za držanje stanica na okupu. Ovi lipidi ne dobivaju uvijek pažnju koju zaslužuju, s obzirom na to da imaju moć u potpunosti transformirati kožu i učiniti je glatkom i elastičnom. Osim u koži, ceramidi se mogu naći i u kozmetici, tj. pojedinim kozmetičkim proizvodima.

Osim toga što djeluju kao ljepilo koji održava kožnu barijeru netaknutom, oni su i hidratantna sredstva zbog kojih je koža mekana. Prema riječima dermatologa, razine ceramida u koži opadaju sa starenjem. Kad napunimo 30 godina, u koži ih ima gotovo 40 % manje, a do 40. godine taj postotak raste na 60 %.

Pa ipak, nije sve tako crno. Povećani unos lisnatog zelenja i zdravih ulja (kokosovo i avokadovo), baš kao i uključivanje kozmetike s ceramidima u redovitu njegu, ojačat će kožnu barijeru. Ceramidi stvaraju zaštitni sloj koji štiti kožu od prljavštine i zagađenja, a istovremeno zadržavaju njezinu vlažnost. Studije pokazuju da proizvodi na bazi tih lipida mogu dugoročno ublažiti i spriječiti izraženu suhoću kože.

Ceramidi u kozmetici

Kada lipidna barijera postane ugrožena (zbog starosti, zagađenje zraka, oštećenja od sunca…), koža postaje suha i osjetljiva, sklona iritaciji i stanjima poput ekcema.

Ceramidi koji se nalaze u kremama oponašaju lipide koji se nalaze u koži, pa se apsorbiraju lakše od nekih drugih sastojaka. Osim toga, ne moraju prodrijeti u dublje slojeve kože jer su potrebni samo gornjem sloju. Vrlo brzo nakon nanošenja, oni popunjavaju površinske pukotine i koža postaje zdrava. Odlični su za sve tipove kože – osjetljivu, suhu i masnu, a podjednako su djelotvorni i danju i noću.

U proizvodima za njegu lica i tijela ceramidi se često spajaju s hijaluronskom kiselinom i glicerinom, čime se postiže najbolji efekt. Mogu se koristiti na cijelom tijelu, od lica do stopala, a najdjelotvorniji su kad se nanesu na vlažnu kožu.

Foto: Guliver/Thinkstock

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.