Žene se češće bore s nesanicom, pokazuju istraživanja. A evo i odgovora zašto

by | 27 veljače, 2023
nesanica kod žena

Među mnogim zdravstvenim temama koje su posljednjih godina stavljene u središte pozornosti, san je nedvojbeno najvažniji.

Kvalitetan san podržava imunološki sustav, smanjujući rizik od razvoja ozbiljnih bolesti. Spavanje koristi našem mentalnom zdravlju, a pomaže i pri oporavku. Nedostatak sna povezan je s kroničnim zdravstvenim problemima, uključujući i bolesti srca, bubrega, visoki krvni tlak, dijabetes, moždani udar i depresiju. Stoga je logično da nam kvalitetan san mora biti prioritet kad je u pitanju naša dobrobit.

Ipak, osigurati najmanje sedam sati kvalitetnog sna noću često je lakše reći nego postići. A tko su oni koji najvjerojatnije pate od nesanice? Žene.

Studija iz 2020. koja je istraživala razlike među spolovima u prevalenciji nesanice pokazala je da je prevalencija nesanice kod žena značajno veća nego kod muškaraca.

Utvrđeno je kako, zato što je nesanica povezana s ozbiljnim zdravstvenim stanjima, svi (posebno žene) trebaju primijeniti učinkovite intervencije za smanjenje povezanih rizika.

Pitanje je što uzrokuje tako veću učestalost nesanice i što možemo učiniti u vezi s tim. Što uzrokuje nesanicu? NHS prilično jednostavno definira osobe koje pate od nesanice kao one koji “redovito imaju problema sa spavanjem”, međutim, oboljeli će potvrditi da s nesanicom može biti mučno živjeti.

Fizički, može izazvati povećanje bolova zbog nedostatka odmora i oporavka vašeg tijela. Psihološki, to može biti izuzetno štetno za mentalno blagostanje.

“Ako je nekome potrebno više od 30 minuta da bi zaspao, budan je više od 30 minuta tijekom noći ili se probudi 30 minuta prije alarma te sljedeći dan nije svjež, to se zove nesanica”, objašnjava dr. Lindsay Browning, stručnjak za spavanje ‘Trouble Sleeping’ i autor knjige o spavanju za samopomoć Navigating Sleeplessness. “Da bi se smatrali kroničnom nesanicom, ovi problemi moraju se pojaviti najmanje tri puta tjedno i moraju se događati najmanje tri mjeseca. Ako vam je teško zaspati ili ostati u snu i to utječe na vašu sposobnost funkcioniranja tijekom dana, to je vjerojatno nesanica i treba je shvatiti ozbiljno.”

Ima puno uzroka nesanice. Ona obično utječe na ljude tijekom stresnih razdoblja, poput polaganja ispita ili selidbe. Međutim, postoje i drugi okidači.

“Također mogu postojati fizički uzroci lošeg sna, poput boli ili groznice, ili hormonalne fluktuacije koje mogu utjecati na san. Obično kad je uzrok problema sa spavanjem riješen (primjerice, stresna situacija je prošla, osoba više ne osjeća bolove ili su joj se hormoni vratili u normalnu ravnotežu), san osobe vratit će se u normalu. Međutim, ponekad se problem sa spavanjem (ili nesanica) može nastaviti dugo nakon toga jer se osoba sada može usredotočiti na svoj problem sa spavanjem i raditi stvari koje joj zapravo pogoršavaju san”, kaže dr. Browning.

Pročitajte: Loši snovi u srednjoj dobi mogu ukazivati na jedan veliki problem

Je li moguće riješiti se nesanice?

Ponavljajući nalaze studije, dr. Browning naglašava važnost poduzimanja mjera za sprječavanje pojave nesanice. “Kod žena, nesanica je posebno česta tijekom menopauze kad hormoni mogu mahnito fluktuirati.”

Postoje i ekološke i uobičajene intervencije koje možete učiniti.

“Poboljšanje okoliša u spavaćoj sobi može pomoći – primjerice, spavanje u prirodnim vlaknima koja upijaju vlagu, održavanje sobe hladnom i korištenje vodene magle za smanjenje noćnog znojenja. “Kod onih koji još nisu u menopauzi, ali imaju mjesečni obrazac za nesanicu, možda bi bilo vrijedno razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse kako bi vidjeli postoji li nešto što se može učiniti da se njihovi hormoni izjednače”, savjetuje dr. Browning.

“Ako je vaša nesanica povezana sa stresom, onda je važno identificirati područja u vašem životu koja uzrokuju višak stresa i pokušati smanjiti stres gdje je to moguće.” Ako već imate nesanicu, izbjegavanje kofeina i alkohola prije spavanja i rutina opuštanja mogu biti od koristi. “Međutim, ako je vaša nesanica posebno ozbiljna ili traje dugo, onda samo dobra higijena sna vjerojatno neće pomoći”, upozorava dr. Browning.

Pročitajte: Je li terapija pisanjem novi trend za mentalno zdravlje?

Foto: twinsterphoto iStock/Getty Images Plus via Getty Images