Stolica za vrijeme menstruacije: što je normalno, a što nije?

by | 28 veljače, 2023
stolica za vrijeme menstruacije

Osjećate umor, grčevi, loše raspoloženje i proljev za vrijeme menstruacije, a možda ste primijetili i druge probleme povezane s crijevima, poput zatvora i nadutosti, koji se pojavljuju tijekom mjeseca.

Sve je to zato što hormoni koji pokreću menstrualni ciklus utječu na vaša crijeva više nego što mislite.

Nemojte biti gadljivi – prepoznavanje mjesečnice sljedeći put kad budete na toaletu sljedeći je korak na putu do razumijevanja vašeg menstrualnog zdravlja i zdravlja crijeva.

“Promjena u konzistenciji, učestalosti i mirisu vaše stolice tijekom menstruacije vrlo je česta. To je zbog hormona koji fluktuiraju tijekom vašeg menstrualnog ciklusa”, objašnjava dr. Elise Dallas, klinička voditeljica tima za zdravlje žena u Babylonu.

Vjeruje se da estrogen i progesteron usporavaju kretanje u crijevima. Kada dosegnu vrhunac, tada ćete najvjerojatnije osjetiti zatvor ili nadutost, a proljev je vjerojatniji neposredno prije menstruacije.

U danima prije menstruacije, ako jajašce nije oplođeno, razine estrogena i progesterona brzo padaju, a raste još jedan hormon – prostaglandin. Prostaglandini potiču maternicu na kontrakciju i odbacivanje sluznice, uzrokujući menstruaciju.

Pročitajte: Masturbacija je najbolji lijek protiv menstrualne boli

“Isto čine i mišićima crijeva – a to može uzrokovati kontrakciju crijeva, što može rezultirati grčevima i proljevom”, kaže dr. Dallas.

Hormoni za vrijeme menstrualnog ciklusa

Za vrijeme ovulacije zatvor je češći. Dr. Adiele Hoffman, liječnica opće prakse i medicinska savjetnica za Flo Health, kaže za Stylist.com: “Postoje neki dokazi da estrogen može utjecati na crijeva i uzrokovati da apsorbiraju više vode i soli iz stolice koja putuje kroz njih, stvarajući tvrđu stolicu.“

Serotonin ima ključnu ulogu u zdravlju crijeva – kad razina estrogena padne (nakon ovulacije i ponovno na kraju vašeg ciklusa), to utječe na razinu serotonina.

“Možda ga najbolje poznajete po svojstvima podizanja raspoloženja, ali serotonin također ima ulogu u crijevima”, objašnjava dr. Hoffman. “Postoji najmanje sedam različitih tipova serotoninskih receptora u crijevima, a vaši pokreti crijeva ovisit će o tome koji su aktivirani. Neki će ubrzati stvari, stvarajući rjeđu i potencijalno češću stolicu. Drugi će usporiti stvari, izazivajući zatvor i nadutost.”

Dr. Hoffman dodaje da će se vrsta i ozbiljnost promjena pokreta crijeva razlikovati od osobe do osobe.

Ističe studiju objavljenu u časopisu BMC Women’s Health koja je tražila od 156 žena da ispune predmenstrualni “dnevnik stolice”. Nekih 24 % žena dokumentiralo je proljev prije menstruacije, dok je 28 % njih primijetilo mekšu stolicu tijekom menstruacije. S druge strane, zatvor je imalo 15 % žena prije i 10 % njih tijekom menstruacije. “Iako te promjene mogu uzrokovati nelagodu, dobra je vijest da su svi ovi simptomi normalna reakcija na promjene u vašem tijelu”, kaže stručnjakinja.

Iako ne možete očekivati da ćete tijekom mjeseca održavati “optimalnu stolicu”, možete ublažiti neke od najneugodnijih problema s crijevima i bolnih simptoma menstruacije živeći zdravim stilom života.

Što jesti tijekom ciklusa za održavanje zdravih crijeva?

Optimalno zdravlje crijeva pozitivno utječe na velik dio našeg fizičkog i mentalnog zdravlja, ne samo na vaša crijeva i mjesečnice.

Prilagođavanje prehrane u skladu s menstrualnim ciklusom moglo bi učiniti čuda za ublažavanje najgorih simptoma.

Preporuka je da ostanete hidrirani i jedete raznovrsnu cjelovitu hranu za raznolik mikrobiom, ciljajući na 30 različitih vrsta biljaka tjedno.

“Ovo nije tako teško kao što zvuči i uključuje orašaste plodove i sjemenke”, kaže ona. Ako uspijete pojesti tih 30 biljaka, automatski ćete povećati dnevni unos vlakana – što je posebno važno u vrijeme kad očekujete zatvor. “Trebali biste jesti najmanje 18-30 g vlakana dnevno”, kaže dr. Dallas.

Foto: Boris Jovanovic iStock/Getty Images Plus via Getty Images