Osjećate nelagodu i loše spavate tijekom menstruacije? Sada za to postoji naziv

by | 2 rujna, 2022
insomnia, žena, zdravlje

Nova snažna kampanja pod nazivom #periodsomnia otkriva kako točno ženska menstruacija utječe na san i kako to doprinosi vašem zdravlju. Znate onaj osjećaj kad se osjećate naduto uoči menstruacije i raspoloženje vam varira? Periodsomnia se odnosi na nemogućnost spavanja prije i tijekom menstruacije, a novo istraživanje koje je proveo brend otkrilo je da žene u prosjeku izgube pet mjeseci sna tijekom života zbog nelagode, tjeskobe i straha koje mnoge osjećaju noću za vrijeme tih dana.

Globalno istraživanje Bodyforma istražuje nejednakost u snu između onih koje imaju menstruaciju i onih koje nemaju. Tako je nastao naziv “periodsomnia” – a poznata je i kao razmak u snu.

Ispitivana je realnost spavanja tijekom menstruacije na temelju stvarnih iskustava i emocija, otkrivajući da čak 69 % žena doživljava ukupno nižu kvalitetu i kvantitetu sna tijekom menstruacije.

A statistika se pogoršava jer u prosjeku žene gube 3802,5 sati, to jest 158 dana (oko pet mjeseci) sna zbog mjesečnice tijekom života. Pokazano je da se čak 30 % žena bori sa spavanjem tijekom mjesečnice zbog tjeskobe oko higijenskih proizvoda – to jest curenja istih i mrlja koje mogu ostaviti na plahtama.

Ovaj sram sprječava mnoge žene da u potpunosti žive svoj život jer je 60 % sudionica ankete priznalo da ne uživaju prespavati kod drugih ili ići na odmor tijekom menstruacije. Mnoge žene također pate od nesanice uoči menstruacije. Prema nedavnim istraživanjima, oko 70 % svih žena kaže da doživljavaju promjene u snu prije početka menstruacije i to obično počinje tri do šest dana prije menstruacije.

Pročitajte: Izostanak mjesečnice – kako znati je li riječ o stresu ili izostanku ovulacije?

Što učiniti?

Svakako se orijentirajte na menstrualnu zaštitu koja vam odgovara. Ako se borite sa spavanjem, možete i voditi dnevnik svojih simptoma nekoliko mjeseci kako biste imali bolji uvid u to kako menstrualni ciklus utječe na vaš san.

Isto tako, možete pokušati više spavati u danima koji prethode menstruaciji, više odmarati. Pokušajte se više izlagati suncu prije i tijekom menstruacije i jedite manje soli i šećera, a više hrane bogate kalcijem. Smanjenje alkohola i kofeina također je preporuka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KIT.STUDIOS (@kitstudios)

Pročitajte: 6 načina na koje se žensko tijelo mijenja nakon 30. godine

Foto: dragana991 iStock/Getty Images Plus via Getty Images