6 načina na koje se žensko tijelo mijenja nakon 30. godine

by | 24 ožujka, 2021

Godine i starost odraz su zrelosti, no osim toga, godine sa sobom donose i fizičke promjene, a one postaju vidljive i opipljive ulaskom u tridesete.

Tridesete sa sobom donose brojne promjene. Prije svega, u tridesetima počnemo primjećivati promjene u vlastitom ponašanju, razmišljanju i shvaćanju svijeta. Postajemo zreliji te se lakše nosimo s određenim stvarima. Fizičke promjene koje nose tridesete nešto su drukčije od onih psihičkih te često dolaze u obliku usporavanja koja nam se ne sviđaju baš uvijek. No umjesto straha od promjena koje su neizbježne, svatko tko ulazi u tridesete treba se educirati kako bi svom tijelu osigurao sve potrebno za normalno funkcioniranje. U nastavku vam donosimo šest promjena koje žene u tijelu doživljavaju nakon tridesete.

6 načina na koje se žensko tijelo mijenja nakon 30. godine

Postupno povećavanje kilaže

Metabolizam (nažalost) usporava godinama, a to znači da ulaskom u tridesete ulazite u period lakšeg i postepenog debljanja. No to ne znači da ne možete održavati željenu kilažu te tijelo dovesti u formu. U tome će vam pomoći mijenjanje stila života, prehrana te redovna fizička aktivnost.

Otkucavanje biološkog sata

Žene često čuju neprimjerene i nepristojne komentare u vezi otkucavanja biološkog sata čim zakorače u dvadesete. Iako je takav govor iznimno ružan, znanstvena je činjenica da je odmicanjem tridesetih sve teže začeti.

Povećana želja za seksom

Iako je začeće teže dostižno povećanjem godina, želja za seksom kod žena s godinama ne jenjava. Naime, većina žena osjeća veću želju za seksom između 27 i 45 godine. Stoga su tridesete godine savršen period za uživanje u seksu te otkrivanju vlastite seksualnosti.

Promjene menstrualnog ciklusa

Zbog promjena razine hormona estrogena i progesterona, u tridesetim godinama dolazi do promjena menstrualnog ciklusa. U nekim trenucima pojedine žene mogu imati osjećaj da im se smanjuje trajanje i obilnost mjesečnica, dok u nekim trenucima mogu imati osjećaj da se povećava. (Pročitajte: Kakav je to normalan menstrualni ciklus i kako prepoznati abnormalnosti kod menstruacije?)

Promjene na koži

Prekovremeni radni sati, učenje do dugo u noć ili izlasci koji traju do jutra u dvadesetima većini žena ne predstavljaju problem niti ostavljaju tragove na koži lica. U tridesetima su pravila nešto drukčija. Umor, zabave, iscrpljenost te psihička izmorenost ostavljaju tragove na licu, a za oporavak je potrebno puno više.

Promjene na grudima

Ako ste ušli u tridesete, zasigurno ste primijetili da se sve više oslanjate na pomoć grudnjaka i sportskih topova. Obješenost grudi promjena je koja dolazi s godinama i od koje ne možete i ne trebate bježati. Budite nježni prema svojim grudima i redovito ih provjeravajte. (Pročitajte: Rano otkrivanje raka dojke spašava život, evo kako se pregledati kod kuće)

Foto: Oleg Ivanov/Unsplash