Rano otkrivanje raka dojke spašava život, evo kako se pregledati kod kuće

by | 28 kolovoza, 2020

Jedna od bitnijih stvari, kad je u pitanju zdravlje žena, je poznavanje vlastitih grudi. No užurban način život često nas dovede do toga da potpuno zaboravimo na pregled grudi.

S obzirom na velik broj žena koje obolijevaju od raka dojke, zanemarivanje zdravlja grudi velik je problem. Redovnim samopregledom grudi možete uočiti promjene i obratiti se liječnicima na vrijeme. Rano otkrivanje raka dojki vrlo je bitno za pozitivan ishod liječenja. No unatoč tome, samo pedeset posto mladih žena redovno pregledava grudi. Mnogima od njih nije ugodno dodirivati grudi, a većina ih se boji i negativnog ishoda.

Na što obratiti pažnju?

Morate znati da nisu sve grudi iste te da vaše grudi neće biti iste svakoga dana. Ako ste u PMS-u ili imate menstruaciju, ostavite samopregled za neko drugo vrijeme. Neka vaš samopregled bude uvijek u isto vrijeme ciklusa, a najpoželjnije bi bilo pregledavati se pred kraj ili neposredno poslije mjesečnice. Obratite pažnju na promjene veličine i oblika grudi, promjene u izgledu i teksturi kože. Ne zaboravite da tkivo grudi seže sve do ključne kosti te nemojte preskočiti područje ispod pazuha. Crvenilo i promjene na bradavicama, izbočine na grudima i ispod pazuha znak su da trebate posjetiti liječnika. Isto tako, ako osjetite svrab i peckanje na koži grudi i bradavicama, ne zanemarujte to. Bolovi u grudima vrlo su rijedak znak promjena u tkivu grudi. No nemojte ni to ignorirati. Ako je tkivo pod prstima u jednoj dojci drugačije nego na istom području u drugoj dojci, obratite se stručnjaku. U nastavku vam donosimo video koji će vam pomoći pri samopregledu.

Foto: Dainis Graveris/Unsplash