Pijete puno gaziranih sokova? Evo zašto biste ih trebali izbaciti u potpunosti

by | 13 kolovoza, 2020

Prekomjerna konzumacija šećere utječe nepovoljno na zdravlje čovjeka. No neki izvori šećera gori su od drugih, a zaslađeni sokovi definitivno su najgori na toj listi.

Najviše se to odnosi na zaslađena gazirana pića, no izuzetak nisu ni voćni sokovi, zaslađena kava te druge vrste tekućina u koje je dodan šećer. U nastavku vam donosimo tri načina na koja gazirana zaslađena pića utječu loše na vaš organizam .

Gazirani sokovi ne stvaraju osjećaj sitosti i povezani su s debljanjem

Fruktoza je šećer koji se najviše dodaje u gazirane sokove, a dokazano je da, za razliku od glukoze, ona ne stvara osjećaj sitosti. Jedno je istraživanje pokazalo da su osobe. koje su počele piti zaslađene gazirane sokove, dnevno unosile 17 % posto više kalorija, nego kada ih nisu pile. Zbog toga nas ne iznenađuju rezultati istraživanja koji kažu da osobe koje redovno konzumiraju gazirane sokove imaju više kilograma od ljudi koji ne piju sokove te da djeca koja ih piju imaju 60 % veće šanse da budu pretila.

Velika količina šećera povećava rizik od masne jetre

Glukoza je šećer koji se može metabolizirati u svakoj stanici u organizmu, dok se fruktoza može razgraditi samo u jetri. Iako prekomjerni unos kalorija, bilo da je riječ o glukozi ili fruktozi, ima jednake posljedice na ljudski organizam, brojna istraživanja dokazala su da fruktoza povećava rizik od masne jetre te metaboličkog sindroma.

Šećer drastično utječe na povećanje i akumulaciju masnoća u trbuhu

Kada je u pitanju višak masnoća u trbuhu, ne radi se samo o nečemu što je većini ljudi fizički neprivlačno. Puno je veći problem što masno tkivo i višak kilograma u području trbuha može dovesti do dijabetesa i hormonalnih poremećaja. Jedan od najvećih krivaca za to jest fruktoza iz sokova.

Stoga, ako želite smršavjeti, smanjiti rizik od kroničnih bolesti te živjeti dugo – smanjite unos gaziranih zaslađenih pića. Ako ste osoba koja jednostavno mora piti sokove, prebacite se na zdravije i prirodne varijante.

Foto: Unsplash