Zašto je jako bitno dobro prožvakati hranu i jesti svjesno?

by | 13 kolovoza, 2020

S nutricionističkog aspekta nije važno samo ono što jedete nego i kako jedete svoje obroke. Način na koji žvačete zalogaje određuje koliko ćete biti uspješni u apsorpciji nutrijenata.

Upravo je to istaknuo psihijatar Drew Ramsey u razgovoru na mbg podcastu, kako prenosi MindBodyGreen.

Poveznica između žvakanja i nutrijenata

Kad je riječ o zdravlju, način na koji jedemo važan je dio slagalice. Ramsey tvrdi da naše mentalno stanje određuje kako ćemo jesti, a tjeskoba često rezultira time da manje žvačemo hranu prije nego što je progutamo.

Kad smanjite vrijeme koje koristite za žvakanje hrane, enzimi u probavnom sustavu imaju manju površinu za razgradnju namirnica. To znači da vaše tijelo ima smanjenu sposobnost apsorpcije nutrijenata.

“Zapravo podižete učinkovitost i gustoću nutrijenata iz hrane koju jedete ako je žvačete na ispravan način”, ističe Ramsey.

Osim na to koliko žvačete, vaše psihičko stanje utječe i na količinu nutrijenata koje dobivate iz hrane. Ako ste pod stresom, to može prekinuti komunikaciju između mozga i probavnog sustava. To znači da, ako jedete proživljavajući negativne emocije, apsorbirat ćete samo 20 posto nutrijenata iz hrane.

Kako pristupiti objedu

Ramsey je ponudio način kako svaki obrok pretvoriti u priliku za vlastitu dobrobit.

“Fokusirajte se na vašu prisutnost za stolom uz one koje volite i uz hranu”, savjetovao je.

Studije pokazuju da svjesno hranjenje podiže općenitu dobrobit, a pozitivno utječe i na ljude koji vas okružuju. Kad je riječ o upijanju nutrijenata, važno je pitanje kako jedemo. Ako osvijestimo hranjenje, dajemo tijelu priliku da uspori i uživa u obroku bez obzira na to jeste li za stolom sami ili uz članove obitelji.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash