PAZITE KOJE DIJELOVE HRANE BACATE, jer za ono što mislite da su ostaci, zapravo mogu biti vrlo korisne i zdrave stvari

by | 15 srpnja, 2018

Neke hranjive tvari, poput vitamina C i vlakana, više su koncentrirane u kori ili odmah ispod nje. Na primjer, vanjski listovi glavice kupusa obično su bogatiji flavonoidima i karotenoidima koji imaju odlična protuupalna i antioksidacijska svojstva, kako objašnjava dijetetičarka Helen Bond, a prenosi Daily Mail.

Jagode

Nemojte bacati zeleni vrh jagode – napravite biljni čaj.

Ti zeleni dijelovi su prepuni antioksidansa, u razinama kao u bijelom vinu ili voćnim sokovima, na primjer, u soku od grožđa, objavljeno je u časopisu “Journal of Food Sciences”.

Antioksidanski su poznati po tome da uklanjaju štetne molekule (slobodne radikale) koje naša tijela stvaraju i tako nas štite od oštećenja koja mogu dovesti do raka, bolesti srca…

Listovi jagode sadrže velike količine antioksidanasa nazvanih elagitanini koji su povezani sa zdravljem krvnih žila, na primjer, s fleksibilnijim krvnima žilama i dobrim krvnim tlakom. Osim toga, lišće sadrži i kofeinsku kiselinu koja djeluje protuupalno. Pomaže i kod boli uzrokovane artritisom.

Sve što trebate napraviti je staviti šest do sedam zelenih vrhova jagode u šalicu i preliti vrućom vodom.

Luk

Koru nemojte bacati – ubacite u lonac dok kuhate.

Bolja ideja je dodavati je u razna jela kako bi u njih ušle hranjive tvari iz kore. Nakon kuhanja ju samo izvadite i tek onda bacite. Kora luka puna je kvercetina, a ne uništava se kuhanjem.

“Istraživanja su pokazala da ga je čak 48 puta više u kori nego u središtu glavice luka”, kaže Helen Bond.

Kvercetin ima protuupalna i antihistaminska svojstva te smanjuje simptome peludne groznice. Pomaže i kod hipertenzije.

U studiji britanskog časopisa “Nutrition” iz 2015. godine otkriveno je da ekstrakt iz kore luka snižava krvni tlak. Testirali su ga na ljudima s prekomjernom tjelesnom težinom, a koji pate od visokog krvnog tlaka. Tlak se snizio nakon šest tjedana svakodnevnog uzimanja tog ekstrakta.

Mladi luk

Nemojte bacati zeleni dio mladog luka – pojedite ili dodajte u salatu, varivo…

Mnogi ljudi odrežu dobar dio zelenog vrha mladog luka i bace, a to je pogrešno jer upravo taj dio sadrži više B vitamina, važnog za energiju, od bijelog dijela.

Kada se na stolu nađe mladi luk, pojedite ga cijelog. Tako ćete umjesto 17 mikrograma folata (esencijalni vitamini potrebni za sintezu DNK-a) – dobiti 54 mikrograma, što je više od četvrtine dnevnih potreba (pojedete li luk težine od oko 25 g).

Osim toga, u tijelo ća vam ući obilje beta karotena, osmina dnevnih potreba za vitaminom A koji jača imunitet. Za usporedbu, bacite li zeleni dio, skoro ništa beta karotena neće ući u vaš organizam.

Kupus

Nemojte bacati vanjske listove – dobro ih operite i stavite u jelo. 

Upravo se u vanjskim listovima glavice kupusa nalazi najviše karotenoida, čak do 50 puta više nego u unutrašnjim, bljedunjavim listovima. Karotenoidi su tipovi biljnog pigmenta koji imaju jak antioksidacijski učinak, na primjer lutein i zeaksantin važni su za zdravlje očiju.

Da bi se karotenoidi apsorbirali kako treba, dobro ih je jesti u kombinaciji s nekom vrstom masnoće.

Butternut tikva

Ne bacajte njezine sjemenke – prepecite ih i pojedite. 

Naime, kao i sjemenke bundeve, i ove su dobar izvor važnih minerala, posebno cinka i magnezija. Žličica sjemenki (oko 15 g) osigurava 15 posto dnevnih potreba za cinkom i 10 posto za magnezijem.

“Cink je važan za kognitivnu funkciju i reproduktivni sustav, dok magnezij pomaže proizvodnji energije i odličan je u borbi protiv umora. Izvadite sjemenke, osušite, premažite uljem i pecite u pećnici oko 20 minuta na srednjoj temperaturi. Dodajte ih salatama, jogurtu, žitaricama”,savjetuje Helen.

Ananas

Nemojte bacati tvrdu jezgru – nasjeckajte je jako sitno i dodajte voćnoj salati.

Taj dio ljudi najčešće bacaju jer je tvrd i manje sladak od ostatka ananasa, ali ta jezgra je prepuna bromelaina, enzima koji razgrađuje bjelančevine, ubrzava metabolizam, smanjuje nadutost.

Inače, ljudi ga znaju kupovati u praškastom obliku kao dodatak prehrani, a zapravo se proizvodi upravo od ananasa. Zato ga je bolje unijeti u organizam iz svježeg ananasa.

Osim što je odličan za probavu, bromelain ima protuupalna svojstva i pomaže u obnovi oštećenih tetiva i tkiva pa se ponekad preporučuje kod bolnih koljena, sportskih ozljeda, artritisa…

Kivi

Nemojte bacati kožu, ona je jestiva i vrlo zdrava – pojedite je s ostatkom voća.

Pojedete li kivi s korom, povećat ćete unos vitamina E i folata za otprilike trećinu. To bi značilo da jedna plod od 80 grama zadovoljava osminu dnevnih potreba za vitaminom E i šestinu potreba za folatima.

I vitamin E i folati jačaju imunitet, a folati još imaju i važnu ulogu u borbi protiv umora. Također, jedenje kože povećava razinu unosa vlakana za čak 50 posto. Zlatni kivi s kožom prosječno sadrži 1,7 g vlakana, a zeleni 3,6 g.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Dan Gold/Unsplash