Stiže muška kontracepcijska pilula koja pruža stopostotnu zaštitu

by | 17 veljače, 2023
muška kontracepcijska pilula

Trenutačno ne postoji muška verzija pilule, a prezervativi i vazektomija jedine su opcije kontracepcije za muškarce.

Novo provedeno istraživanje koje je podržala američka vlada pokazalo je da bi do nove metode kontracepcije vrlo ubrzo trebalo doći – istraživači sada hvale novu mušku pilulu koja se uzima 30 minuta prije seksa te pruža stopostotnu zaštitu i učinkovitost u zaustavljanju trudnoće na najmanje dva sata, kako prenosi Daily Mail.

Postoje dobri dokazi koji sugeriraju da će kontracepcijsko sredstvo djelovati kod ljudi.

Kako djeluje muška kontracepcijska pilula?

Lijek zaustavlja mušku spermu koja pliva prema jajnim stanicama ili sazrijeva do faze u kojoj je sposobna oploditi jajnu stanicu.

Adenilil ciklaza (sAC) enzim je koji spermijima daje sposobnost plivanja kroz ženski reproduktivni trakt i oplođivanja jajne stanice. Prirodno nedostaje kod vrlo malog broja muškaraca, zbog čega su neplodni. Ova studija stoga sugerira da bi muškarci koji bi dobili lijek za blokiranje enzima također bili privremeno neplodni.

Znanstvenici se nadaju da bi lijek kod muškaraca mogao trajati čak do 16 sati, odnosno prestao bi djelovati sljedeći dan. Prema studiji, utvrđeno je da je kontracepcijska učinkovitost sto posto u prva dva sata i 91 posto u prva tri sata. Do 24. sata vratio se na normalnu razinu.

Studiju su financirali Nacionalni institut za zdravlje (NIH) i Američka agencija za medicinska istraživanja, a nalazi su objavljeni u časopisu Nature Communications.

Potrebna su daljnja istraživanja, no ako razvoj lijeka i klinička ispitivanja budu uspješni, dr. Levin, autor studije, nada se da će jednog dana ući u ljekarnu i čuti kako muškarac traži mušku pilulu. Suautori i profesori farmakologije dr. Jochen Buck i dr. Lonny Levin prezentiraju muški kontracepcijski lijek kao “mjenjača igre”.

Iako su u tijeku istraživanja muške kontracepcijske pilule, još nije dostupna nijedna. Muškarcima su trenutačno dostupne dvije metode kontracepcije: kondomi i vazektomija. 

Hoće li muškarci doista uzimati mušku kontracepciju?

Studija koju su objavili We-Vibe, proizvođač seksualnih igračaka, i YLabs, istraživačka institucija iz Harvard Innovation Laba, pokazala je da bi 78 posto muškaraca u svijetu uzimalo kontracepciju, ali strahuje od nuspojava.

U sklopu istraživanja ispitano je više od 3500 ljudi i sedam seksualnih stručnjaka iz različitih zemalja. Autori su zaključili da većina muškaraca želi podijeliti odgovornost, a šanse da se to stvarno dogodi velike su jer povećana potražnja potiče istraživanje.

Međutim, studija je također otkrila da je 41 posto intervjuiranih muškaraca reklo kako ne bi tolerirali nikakve nuspojave, osobito ako misle da bi to moglo utjecati na njihov libido. Nažalost, neke žene ističu kako nevoljko dopuštaju muškarcima da preuzmu odgovornost jer, kako kažu, postoji previše zabrinutosti da njihov partner možda neće redovito uzimati kontracepciju.

Studija je zaključila ovo: “Ono što je, dakle, potrebno jest značajna kulturološka promjena u kojoj muškarci zahtijevaju i žele koristiti kontracepciju, a žene su spremne prepustiti dio odgovornosti.”

Pročitajte: Razbijamo 10 mitova o kontracepciji!

Foto: TanyaJoy iStock/Getty Images Plus via Getty Images