Kako vrijeme vaših obroka može utjecati na gubitak težine?

by | 19 siječnja, 2023

Jesti dovoljno rano, uz dosljednu, uravnoteženu prehranu, može vam pomoći u mršavljenju. Međutim, jako je teško u točno određeno vrijeme posložiti obroke.

Znanost i dalje pokazuje da vrijeme obroka može utjecati na naše ciljeve mršavljenja, a posebno da jedenje kasnije navečer može otežati gubitak težine.

U jednoj maloj studiji s 20 osoba objavljenoj u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, otkriveno je da su oni koji su večerali u 21 sat navečer u odnosu na one koji su jeli u 18 sati, imali višu razinu glukoze u krvi sljedeće jutro, uz manju oksidaciju masnoća.

Druga studija, objavljena u Nutrients, otkrila je da jedenje kasnije navečer može utjecati na vaš gubitak težine jer sposobnost vašeg tijela da sagorijeva kalorije može biti niža noću nego ostatka dana.

Nova je studija također otkrila da jedenje kasnije tijekom dana može utjecati na vaš metabolizam i hormone gladi, što zauzvrat može utjecati na gubitak težine.

Pročitajte: Stres i tjelesna težina: Koja je zapravo veza?

Kako kasni obroci utječu na težinu?

U novoj studiji koja je objavljena u Cell Metabolism, istraživači iz Brigham and Women’s Hospital proveli su kontrolirano, unakrsno ispitivanje koje je promatralo učinak koji je kasnije jelo imalo na glad, kao i na debljanje i gubitak.

Otkrili su da kasnije jedenje povećava osjećaj gladi, a istovremeno smanjuje količinu energije koja se troši dok ste budni.

Zapravo, jedenje četiri sata kasnije nego inače utječe na razinu vašeg apetita i brzinu sagorijevanja kalorija, kao i na skladištenje masnoća i potencijalni gubitak težine.

“Vrijeme obroka jedan je od važnih čimbenika u kontroli tjelesne težine,” Catherine Gervacio, registrirana dijetetičarka za Living.Fit, kaže za Eat This, Not That!

Rezultati ove studije pokazuju koliko je važno održavati stabilnu stopu metabolizma dosljednim jedenjem u pravilnim intervalima. Za razliku od rastuće popularnosti dijetalnog posta, redoviti interval između obroka od tri do četiri sata i dalje je idealan za održavanje razine glukoze u krvi na svojim normalnim razinama.

Kasnije jedenje, kao što je dokazano u studiji, utječe na navodnu prirodnu funkciju tjelesnih hormona te može pridonijeti povećanoj gladi i apetitu, a posljedično i dovesti do debljanja.

Svaka osoba ima drukčiju brzinu metabolizma te treba drukčiji dnevni unos kalorija i omjer makronutrijenata. Osim pravilnog rasporeda obroka, najbolji način za mršavljenje (ili sprječavanje rizika od pretilost) je jesti dobro uravnoteženu prehranu u redovitim, dosljednim intervalima.

Pročitajte: Tri ključna savjeta koja provjereno djeluju kod anksioznog prejedanja

Foto: Strelciuc Dumitru iStock/Getty Images Plus via Getty Images