Tri ključna savjeta koja provjereno djeluju kod anksioznog prejedanja

Provjerenim strategijama izbjegnite prejedanje kada ste zabrinuti ili anksiozni

by | 16 studenoga, 2022
anksiozno prejedanje

Jeste li ikad uhvatili sami sebe da jedete kad se osjećate zabrinuto, anksiozno ili kad vam je dosadno? Kad ste pod stresom to automatski može dovesti do prejedanja, čak i nesvjesno.

O čemu se točno radi?

Stres oslobađa hormon kortizol, a jelo zapravo čini da se osjećate bolje – barem nakratko. Hrana zapravo pruža neku vrstu nagrade i užitka, međutim, to je sve kratkotrajno. Bez obzira na to imate li anksiozni poremećaj ili ste suočeni sa stalnim stresom u svom životu, nekoliko jednostavnih savjeta može vam pomoći kako se ponašati kada krenete u stresno jedenje.

Ako pokušavate održati svoju tjelesnu težinu, ovakva vrsta jedenja to će itekako otežati. Tri savjeta ključna su kako izbjeći prejedanje:

Jedite uravnoteženo

Ciljajte na ravnotežu proteina i vlakana te se usredotočite na izvore ugljikohidrata poput bobičastog voća i dinje. Njih konzumirajte s tvrdo kuhanim jajima, nemasnim grčkim jogurtom ili svježim sirom. Za Health.com stručnjaci ističu da je nakn dugog i stresnog dana kad ste gladni veća vjerojatnost da ćete se prejesti bez obzira na to jeste li tjeskobni ili niste. Umjesto da se natrpavate odjednom, jedite uravnotežene obroke i međuobroke svaka tri do četiri sata. Ovakva redovita prehrana pomoći će vam kontrolirati veličinu porcija i ograničiti želju za jelom izazvanu stresom. Cilj je osjećati se zadovoljno i ne okrenuti se hrani.

Pročitajte: Kako ove godine izbjeći blagdansko prejedanje i stvarno ostati fit bez nakupljenih novih kilograma?

Stvorite mjesto za obroke

To znači da ne jedete ispred TV-a ili telefona. Umjesto toga, pokušajte jesti za kuhinjskim stolom ili u blagovaonici, gdje ste daleko od hladnjaka punog hrane. Još jedan trik kojeg možete napraviti jest da pospremite hranu nakon što ste je poslužili kako biste ograničili vraćanje na nju i nemojte spremati hranu na mjesto gdje je možete vidjeti.

Jedite svjesno

Istraživanje objavljeno u veljači 2017. pokazalo je da svakodnevna praksa svjesnosti može smanjiti emocionalno jedenje kod ljudi čija je razina stresa stalno visoka.

Neki jednostavni načini da u svoju prehranu unesete više pažnje i obuzdate grickanje izazvano tjeskobom uključuje da jedete polako i sa svrhom, nekoliko puta duboko udahnite prije svakog obroka te spustite vilicu (ili žlicu) između zalogaja.

Pročitajte: Četiri ključna koraka koja morate slijediti da biste sačuvali zdravlje crijeva

Foto: Yuliya Apanasenko iStock/Getty Images Plus via Getty Images