Sve više oboljelih u Hrvatskoj od zarazne virusne infekcije, evo kako se zaštititi

by | 10 svibnja, 2022

Virus hepatitisa A primarno se prenosi fekalno-oralnim putem, odnosno ako osoba prinese i stavi u usta predmete namirnice ili predmete onečišćene stolicom zaražene osobe. To se može dogoditi na nekoliko načina, primjerice ako zaražena osoba koja priprema hranu ne opere ruke nakon obavljanja nužde i rukuje prljavim, onečišćenim rukama s hranom. Osoba se može zaraziti i ako pije vodu kontaminiranu virusom hepatitisa A ili pića rashlađena ledom onečišćenim virusom. Onečišćena hrana i voda (uključujući led) čest su izvor infekcije putnika u zemlje nižih higijenskih uvjeta i standarda.

Rjeđe se prenosi spolnim putem ili krvlju, prilikom injektiranja droge korištenjem kontaminiranih igala i šprica i ostalog pribora.

Uobičajenim kontaktom u školi i na radnome mjestu uz redovito održavanje higijenu ruku (pranje ruku nakon obavljanja nužde, pranje ruku prije konzumacije namirnica) i prostora virus se ne prenosi.

Pročitajte: Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na porast zarazne virusne infekcije diljem svijeta

Rizici za zarazu virusom hepatitisa A

 • Konzumacija hrane kontaminirane stolicom zaražene osobe prljavim rukama odnosno hrane koju je pripremala zaražena osoba koja nakon obavljanja nužde nije oprala ruke ispravno ili je oprala ruke u kontaminiranoj vodi.
 • Konzumacija kontaminirane vode (uključujući kockice leda od kontaminirane vode).
 • Konzumacija sirovih ili nedovoljno kuhanih (termički obrađenih) jela od školjki koje su bile u vodi zagađenoj stolicom zaražene osobe, konzumacija sirove ili termički neobrađene i neoprane hrane (npr. voće, povrće, sushi) kontaminirane stolicom oboljele osobe.
 • Bliski kontakt s osobom koja ima hepatitis A (korištenje zajedničkog sanitarnog čvora i kuhinje).
 • Spolni kontakt s osobom koja ima infekciju (u većem su riziku muškarci koji imaju spolni odnos s muškarcima, posebice oni s višekratnim seksualnim kontaktima s nedovoljno poznatim partnerima); osoba se zarazi fekalno-oralnim putem prijenosa tijekom spolnih odnosa: tijekom oralno-genitalnog spolnog odnosa, analno-oralnog kontakta ili indirektno putem predmeta ili prstiju koji se koriste tijekom analno-oralnog odnosa s osobom koja je zaražena virusom hepatitisa A.
 • Injektiranje droge korištenjem kontaminiranih igala i šprica i druge opreme.

Pročitajte: Što do sada znamo o zaraznim bolestima koje haraju Hrvatskom?

Prevencija i savjeti za smanjenje rizika od zaraze hepatitisom A

 • Redovito i pravilno pranje ruku uz poštivanje drugih higijenskih navika.
 • Osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane i vode.
 • Provedba higijenskih sanitarnih mjera.
 • Odgovorno spolno ponašanje radi sprječavanja ili smanjenja rizika prijenosa spolnim putem, osobito izbjegavanje oralno-analnog spolnog odnosa odnosno korištenje odgovarajuće zaštite da se smanji fekalno-oralna izloženost.
 • Na putovanju u zemlje s nižim higijensko-ekonomskim standardom: izbjegavanje konzumiranja sirovog voća i povrća te konzumiranja vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora vode.

Zaštita cijepljenjem od hepatitisa A

Za zaštitu od hepatitisa A postoji učinkovita i sigurna zaštita cijepljenjem. Cjepivo protiv hepatitisa A u Hrvatskoj se primjenjuje za cijepljenje putnika koji putuju u krajeve s većim rizikom za zarazu hepatitisom A te za cijepljenje kontakata oboljelih nakon izlaganja zarazi (postekspozicijska zaštita) sukladno Programu imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva.

Pročitajte: Jako loša navika koju prakticiramo u kupaonici, a može ugroziti naše zdravlje

Porast oboljelih u Hrvatskoj

Od početka 2022. godine bilježi se veći broj oboljelih od hepatitisa A u Hrvatskoj. Do 6. svibnja 2022. Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prijavljene su 103 oboljele osobe s datumom oboljenja u ovoj godini (tri oboljela koji bi se mogli povezati s ovim porastom broja oboljelih su zabilježena u prosincu 2021.). Najveći broj oboljelih osoba prijavljen je iz dvije županije: Grada Zagreba i Zagrebačke županije, dok se iz nekoliko drugih županija bilježe sporadični slučajevi. Oboljeli se vežu za nekoliko manjih grupiranja (npr. grupiranje u obitelji, te među učenicima i osobljem srednjih škola).

Oboljeli su uglavnom adolescentne i odrasle dobi. Putovi prijenosa koji su prepoznati su konzumacija kontaminirane hrane koju je pripremala osoba u vrijeme zaraznosti, bliski kućni kontakt ili spolni kontakt s osobom koja je u trenutku kontakta bolovala od hepatitisa A. S obzirom na to da bolest ima dugu inkubaciju, a osobe mogu biti zarazne 1-2 tjedna prije pojave simptoma te još sedam dana od početka pojave prvih nespecifičnih simptoma bolesti, za očekivati je da će se novi slučajevi bilježiti sljedećih dana i tjedana.

U svim identificiranim slučajevima i grupiranjima lokalne epidemiološke službe preporučuju i provode protuepidemijske mjere – izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pročitajte: Kod ljudi s anksioznošću i depresijom veća je mogućnost razvoja kroničnih bolesti

Foto: twinsterphoto iStock

/Getty Images Plus via Getty Images