Jako loša navika koju prakticiramo u kupaonici, a može ugroziti naše zdravlje

by | 30 svibnja, 2020

Naime, u mnogim kupaonicama javlja se problem neodgovarajuće ventilacije, a vlaga dodatno omogućuje širenje virusa i bakterija. Posebno je opasna jedna loša navika koju mnogi ljudi imaju – zaboravljanje spuštanja WC daske prije ispiranja toaleta.

Osim što se spuštanjem daske smanjuje mogućnost širenja svega što bi dolazilo iz WC školjke, uvelike se ograničava i prisutnost svega onoga što bi ostalo u zraku i dočekalo sljedećeg korisnika toaleta ili kupaonice, kako piše Best Life.

“Kupaonice imaju puno dodirnih površina, kvake na vratima, slavina, stolarija. Dakle, rizik od prenošenja virusa u ovom okruženju može biti visok”, primijetila je Erin Bromage, profesorica biologije na Sveučilištu Massachusetts u Dartmouthu, koja se slaže kako je posebno opasno što “ispiranje WC-a aerosolizira mnoge kapljice”.

Naime, prethodne studije pokazale su da ispiranje toaleta aerosolizira zarazne mikrobe u zrak, a ti mikrobi ostaju u zraku i do nekoliko minuta. Također znamo da se virus COVID-19 može širiti u fekalnom materijalu i da rane studije pokazuju kako su kupaonice na brodovima i bolnicama bile jako onečišćene.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Giorgio Trovato on Unsplash