Ova vrsta pića posebno šteti bubrezima i zdravlju te je valja izbjegavati

by | 2 studenoga, 2022
gazirana pića, bubrezi, zdravlje

Bubrezi imaju niz važnih uloga u vašem tijelu, uključujući k eliminaciju štetnih tvari iz krvi, balansiranje tekućina i krvnog tlaka te uklanjanje lijekova iz tijela. Bolest bubrega može biti dijagnoza koja mijenja života. Zato je  važno živjeti stilom života koji podupire zdravlje ovog važnog organa.

Dok neki imaju genetske predispozicije za bolesti bubrega, faktori poput vježbanja, prehrane, pušenja, razine krvnog tlaka i dijabetesa također mogu povećati rizik od razvoja kronične bolesti bubrega. Čak i pića koja konzumirate mogu imati značajan utjecaj na zdravlje vaših bubrega.

Koja pića štete bubrezima?

Važno je znati da gazirana pića, i dijetalna i obična, spadaju u najgora pića za vaše bubrege.

Jedan od problema je sadržaj šećera u običnom gaziranom soku. Prema studiji iz 2015., ispijanje više od četiri gazirana pića zaslađena šećerom tjedno povezano je s povećanom prevalencijom kronične bolesti bubrega. Visok sadržaj glukoze u krvi može oštetiti krvne žile u bubrezima, uzrokujući dijabetes. Sadržaj koncentriranog šećera u gaziranom piću  može učiniti upravljanje glukozom u krvi još većim izazovom i trebalo bi ga ograničiti za one s dijabetesom ili postojećom bubrežnom bolešću. Čak i osobe s obiteljskom poviješću bubrežnih bolesti trebale bi pažljivo pratiti unos šećera i razinu glukoze u krvi.

Drugi sastojak koji se nalazi u običnim i dijetnim gaziranim pićima, a posebno u Coca-Coli, jest fosforna kiselina. Istraživanja pokazuju da takva pića koja sadrže fosfornu kiselinu povezane s urinarnim problemima koji uključuju bubrežne kamence, a oni povećavaju rizik od razvoja kronične bolesti bubrega.

Umjetni zaslađivači koji se mogu pronaći u dijetalnim gaziranim sokovima se isto tako povezuju s rizikom od bubrežnih bolesti. Prema studiji iz 2011., konzumacija više od dva gazirana soka s umjetnim zaslađivačivama povezana je s dvostrukim povećanjem izgleda za smanjenje bubrežnih funkcija kod žena.

Aspartam i saharin bili su primarni umjetni zaslađivači koji su se koristili u dijetalnim gaziranim pićima tijekom godina u kojima su ispitanici procjenjivani, ali istraživači nisu utvrdili postoji li određena vrsta umjetnog zaslađivača koja je povezana s propadanjem bubrega.

Rješenje?

Najbolje je biti oprezan, paziti se i ograničiti sve dijetalne gazirane napitke, bez obzira na to koja umjetna sladila sadrže, kako biste zaštitili svoje zdravlje bubrega.

Pročitajte: Obilna mjesečnica moguća nuspojava mRNA cjepiva protiv COVID-a

Foto: Pexels