Muče vas tamni i natečeni podočnjaci? Evo što možete napraviti

Ne, ne treba vam još jedna krema

by | 2 studenoga, 2022
Masaža protiv podočnjaka

Problemi s podočnjacima mogu zbilja deprimirati. Ne samo da su neizbježno vidljivi svima i svakome već je većinu vremena njihov izgled gotovo izvan vaše kontrole.

Podočnjaci i natečenost područja ispod očiju često mogu biti uzrokovani životnim navikama (primjerice nedostatak sna, loša prehrana, prekomjeran unos alkohola i soli) te zdravstvenim problemima (npr. alergije, intolerancija na hranu, zamor nadbubrežne žlijezde, anemija).

Ako su vaši podočnjaci otkako znate za sebe tamni i/ili natečeni, bez obzira na to spavali ili ne spavali, krivac je najvjerojatnije genetika. S godinama su podočnjaci također sve vidljiviji jer se starenjem ionako tanka koža ispod očiju još više stanjuje, pa se ispod proziru tamne žilice.

Na genetiku i starenje je nemoguće utjecati, ali ako želite ublažiti podočnjake bez kupovine (još jedne) kreme za područje oko očiju i želite spriječiti da se vaši podočnjaci pogoršaju bez traženja stručne pomoći, postoje neki jednostavni, prirodni koraci koje možete uključiti u svoju svakodnevnu rutinu da biste primijetili razliku.

Oblozi od ohlađenih vrećica čaja

Možda volite piti čaj od mente, ali u ovom slučaju odaberite kamilicu, zeleni ili crni čaj. Kamilica djeluje protuupalno i umirujuće pa pomaže ublažiti crvenilo očiju i natečenost vjeđa, dok zeleni i crni čaj sadrže tanine koji djeluju adstringentno, kofein koji djeluje diuretično i potiče mikrocirkulaciju pa također pomažu ublažiti natečenost vjeđa.

U prokuhalu vodu, na tri minute dodajte po dvije vrećice čaja po izboru. Potom ih stavite u hladnjak i tako ohlađene, ali ne i ledene položite na oba oka i opustite se 15 minuta.

Kriške krastavaca

Krastavac je još jedan plod prirode koji će hidrirati i zategnuti kožu oko očiju te ublažiti natečenost vjeđa. Narežite krastavac na kolutiće i stavite ih na kratko u zamrzivač. Ohlađene kolutiće položite na oči i držite do 15 minuta.

Masaža protiv podočnjaka

Uz prirodne pripravke, u ublažavanju tamnih ili natečenih podočnjaka odlične rezultate donosi limfna drenaža lica jer čisti metabolički otpad iz vezivnog tkiva i tako ublažava neugledni izgled podočnjaka.

Laganim, ujednačenim i ponavljajućim pokretima, bez pritiska masažu počnete od korijena nosa, prelazeći prstom ispod očiju pa u smjeru parotidnog limfnog čvora koji se nalazi ispred ušne školjke.

Masažu uvijek izvodite u smjeru limfnih čvorova. Prva dva tjedna masažu radite svakodnevno, po deset minuta, a kasnije svaki dan, tri do pet minuta.

Pročitajte: Kako ispeglati bore, zategnuti opuštenu kožu i smanjiti podbradak – bez operacije

Foto: Andrii Bicher/iStock via Getty Images Plus